2633 Vogelhuisje

Meestal schrijf ik maar zo’n beetje over de zin en onzin van het leven, maar vandaag heb ik een vraag. Een vraag aan de vogelaars onder de lezers. Een vraag aan de lezers onder de vogelaars. Al is het nog maar de vraag of lezers dan wel vogelaars het antwoord weten. Laten we beginnen met een schets van de situatie om zo te komen tot de vraag. De titel van dit stukje geeft al een kleine hint zodat het onderbewuste al aan de slag kan gaan met het onderwerp zonder dat wij dat beseffen.

Wij hebben een mooie tuin. En we zijn jarig geweest in mei. We hebben voor onze verjaardag vogelhuisjes gevraagd en gekregen. Nestkastjes bedoel ik. We hebben nu drie nieuwe en nog een oud huisje uit de jaren tien of erger hangen. De bewoning van de vogelhuisjes is tot nu toe nul komma nul, nada, niente, noppes, niks. Geen belangstelling, geen open dagen, geen kijkers, geen biedingen, geen vogel zelfs die ook maar even in de buurt vliegt al was het maar om de suggestie van interesse voor te wenden.

Er zijn genoeg vogels in de tuin. Die grote zwarte roeken, duiven en hoog zwalkend in de lucht ook nog meeuwen, want we wonen vlak bij de Gouwzee, maar ook echt kleine vogeltjes zoals mussen, koolmezen, pimpelmezen, slavinken en roodborstjes. Kennelijk is de woningnood onder kleine vogeltjes niet groot.

Nu is de vraag: kunnen we iets doen om de bewoning te bevorderen? Ik geloof dat je een vogelhuisje met de voordeur op het oosten moet ophangen, maar wat is de ideale hoogte en moeten ze misschien verderop in de tuin tussen de bomen? Moeten we de poezen misschien wegdoen? Wie kan daar iets zinnigs over zeggen? Of willen ze alleen een huisje in mei en is het seizoen al voorbij? Ik weet daar allemaal niets van, maar weet wel veel vogelspotters onder mijn lezers. Misschien dat ze hier ook eens naar kunnen kijken. En je hebt mensen die overal verstand van hebben. Laat het me weten.

Ate Vegter, 17 augustus 2022

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s