2634 Insinueren

Toen ik op de Havo zat kregen we maatschappijleer van een leraar die geen orde kon houden. Ik zie zijn papperige gezicht met de weke trekken nog zo voor me, alsmede de paniek in zijn ogen wanneer de les uit de hand begon te lopen, wat wekelijks gebeurde. Zijn naam kan ik mij niet meer herinneren, maar het was vreemd genoeg iets met vrijheid erin. Afijn, wij maakten er een puinhoop van en toen ik eruit gestuurd werd, stapte ik op mijn tafeltje en liep ik over het meubilair naar de deur, want we zaten met zijn allen in een grote kring zoals in die maatschappelijke dagen van het kringgesprek gebruikelijk was.

Op een gegeven moment liep het zo uit de hand dat de onderdirecteur Van Lambalgen orde op zaken kwam stellen. Wij moesten ons schamen en dat soort dingen en hoe moest dat als wij zelf ooit voor de klas wilden staan, want de havo-top was een onderdeel van de pedagogische academie, maar dat kon ons allemaal geen reet schelen en toen ik zei dat hij insinueerde dat wij… en verder kwam ik niet, want onmiddellijk na het woord insinueren ontplofte hij en vroeg zich in onbeheerste woede af of ik wel wist wat insinueren betekende en ik kon opnieuw de klas verlaten. Zo heb ik het hele incident ook onthouden en staat het in mijn geheugen gegrift.

Een paar jaar geleden gingen we uit eten met een paar jongens uit die tijd en het verhaal kwam natuurlijk ter sprake, maar op het moment dat ik vertelde over het insinueren beweerde Sjaak bij hoog en bij laag dat hij dat gezegd had en niet ik. Ik begreep wel dat hij de glansrol voor zich wilde opeisen en liet het maar zo, maar ik weet zeker dat ik het was die het zei.

Zo gaat het heel vaak met herinneringen en Kristien Hemmerechts heeft daar een prachtig, maar ook wat saai boek over geschreven, Kronkelpaden van het geheugen. Een interessant gegeven, want iedereen herinnert zich hetzelfde anders, net als Sjaak en ik. Probeer het maar eens uit. Later is het allemaal nog goed gekomen zoals je ziet. De foto is van onze klas op de pedagogische academie.

Ate Vegter, 18 augustus 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s