2645 Begin gemist

Het is nog behoorlijk laat geworden gisteravond. Vroeger was dat vanwege een feestje of omdat we gingen dansen, maar tegenwoordig is dat zonder uitzondering vanwege de optie begin gemist en zo ook gisteren. We hebben wel een klein feestje, maar dat is overdag, vanwege de verjaardag van Kees die 53 is geworden, wat ik altijd leuk vind, want als iemand 53 wordt ben ik altijd net zo oud als zijn of haar geboortejaar. Dat geldt voor jou ook voor degene die net zo oud wordt als het jaar waarin jij geboren wordt, maar dat terzijde.

Het is laat geworden omdat ik naar Zomergasten kijk (de allerlaatste met Janine Abbring), waarin psychiater Bessel van der Kolk vertelt over traumaverwerking en de verschillende therapieën die hij onderzocht heeft. Ik hou erg van therapie moet ik zeggen omdat het zo echt is en zo gemakkelijk op het scherp van de snede kan werken en om kan vallen. Hoeveel therapeuten zijn er niet ontmaskerd? En hoe verbijsterend is soms het resultaat van een ogenschijnlijk onzinnige therapie als psychodrama, waarbij het trauma wordt nagespeeld met groepsgenoten in de rol van betrokkenen. Kijk het even terug, dan begrijp je wat ik bedoel. Er staat een heel stuk over hem in de Volkskrant, waar hij gelukkig nogal laconiek op reageert. Mensen verliezen zich wel vaker in weerstand om zo de therapie niet te hoeven aangaan.

Afijn, wanneer het is afgelopen is het al laat want ik heb pauze genomen om Piep welterusten te kussen en de afwas te doen. Dan zie ik per ongeluk Kasper van der Laan, die ik zo grappig vind dat ik hem vanaf het begin terugkijk. Eén kilo is twee pond is tien ons. Uiteindelijk duurt het ook voor mij toch nog te lang om hem helemaal af te kijken en heb ik om 1 uur de afstandsbediening gepakt. Ik installeer nog een nieuwe klok/oplader en dan is het wel weer een hele mooie dag geweest.

Ate Vegter, 29 augustus 2022

https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2022/bessel-van-der-kolk.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s