2648 Zonnepanelen

Omdat we vorig jaar de zolder hebben laten isoleren betalen we nu een stuk minder voor gas en licht. Het was een heel gedoe omdat we de zolder gebruiken waarvoor hij bedoeld is: de opslag van oude troep en goeie spullen die je niet meer gebruikt maar ook niet weg wil doen. En er staan veel dozen met boeken en herinneringen. De verleden tijd opgeslagen in karton. Het isoleren kost een hoop geld waarvan we een klein deel terugkrijgen van de gemeente.

Bovendien willen we ook nog zonnepanelen en dat is wanneer je in de oude stad van Monnickendam woont een avontuur wat ik iedereen kan aanraden. De achtbaan van de Efteling is er niks bij. Uiteindelijk blijkt dat de zonnepanelen bij ons alleen op dat gedeelte van het dak geplaatst kunnen worden waar de zon niet schijnt. Een nutteloze investering. De andere kant is zichtbaar vanaf de straat en dat mag niet, want de mensen zouden ervan kunnen schrikken. Ze zouden ook nog op de schuur kunnen misschien, ik zeg nadrukkelijk misschien, want je weet het nooit zeker, maar dat geeft technisch een hoop rompslomp omdat de schuur ver van de meterkast vandaan ligt. We beginnen er niet aan.

Gelukkig kunnen we ons inschrijven voor een zonnepanelenproject op het gebouw van de gemeentewerf en dat levert ons straks een aardig bedrag op. Bijkomend voordeel is dat we door het zonnepanelenproject ook van energieleverancier veranderen en een contract voor drie jaar afsluiten bij Greenchoice. Dat levert nu aanzienlijk meer voordeel op dan we destijds voor mogelijk hielden.

Blijft nog de onwilligheid van de gemeente om zonnepanelen toe te staan in de oude stad. Moeten we het daar niet eens over hebben? Ja, ja, omdat het een beschermd stadsgezicht is. Maar stond oud-Monnickendam een paar jaar geleden ook niet vol antennes? En staat oud-Monnickendam ook niet elke dag vol auto’s? Praat er nog eens over lieve gemeenteraad, want het zou in deze dure tijd menige stadgenoot een hoop geld schelen. Hoe erg zijn die zonnepanelen eigenlijk? Monnickendam wil toch ook met haar tijd meegaan?

Ate Vegter, 1 september 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s