2651 Gewonnen!

‘Meneer Vegter, jouw dag kan niet meer stuk,’ roept veilingmeester Ruud wanneer ik me bij Piep voeg en haar omhels. Ze heeft net een taart gewonnen. Een taart! Dat is het beste wat je kan overkomen op de rommelmarkt. Dat is waarvoor je naar de rommelmarkt gaat. Je moet wel eerst lootjes kopen en Piep heeft dat heel goed begrepen. Al in de eerste ronde slaat ze keihard toe.

‘Wil jij de taart even vasthouden,’ vraagt ze even later, wanneer de euforie een beetje gezakt is en ze toch ook niet de hele dag met die taart wil rondlopen. ‘Ja,’ zeg ik, ‘ik breng hem even naar huis. Zeg maar tegen mama dat ik naar huis ben als je haar ziet.’ Ze knikt, maar is met haar aandacht al bij de volgende draai aan het grote rad. Geluk moet je koesteren.

Ondertussen is ook Lief in haar missie geslaagd. Ze heeft een als poefje vermomd naaimandje gevonden en een echte Fatboy, die beide al in de auto liggen. Zelf heb ik vier boeken gescoord: Judith Koelemeijer, Marieke Lucas Rijneveld, Mano Bouzamour en De Gouden Jaren mogen mee naar de buitenbieb. Ik koop graag boeken die ik zelf gelezen heb en goed vind voor de buitenbieb. Ik weet niet waar die zendingsdrang vandaan komt, maar laat ik zeggen met de gereformeerde paplepel. Het is niet anders.

Wat is het toch leuk dat de rommelmarkt er weer is. Het is de 52ste editie lees ik op een groot welkomstbord in de kerkzaal, plus de twee jaar die we overgeslagen hebben door corona, dat betekent dat ze in 1968 zijn begonnen, vlak na de officiële inwijding in oct. 1966 door mevrouw T. Middelbeek-Pronk, lees ik op een ander bord bij de ingang. Die juffrouw Pronk is in 1907 al getrouwd met Simon Middelbeek en zij zullen dus een jaar later hun diamanten bruiloft vieren. Ik geniet van de levendige en enthousiaste sfeer, geinig om iedereen weer even te zien. Ja, iedereen is blij dat het weer kan en dat versterkt vrolijkheid en vreugde bij elke begroeting.

Ik loop met de taart naar mijn fiets en leg hem voorzichtig bovenop de boeken in de fietstas. Ik denk dat het zo wel gaat. Behoedzaam rijd ik naar huis. Ik maak wat havermout met cranberries als ontbijt. De krant is er nog niet. Ik wens de bezorger sterkte en beterschap. Ik hoop dat ze snel weer op de been is. De zon schijnt uitbundig. Dan ga ik weer terug.

Ate Vegter, 4 september 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s