Het is niet anders. We moeten allemaal de tering naar de nering zetten, alleen al omdat andersom veel moeilijker is en veel meer investering vraagt. We moeten allemaal de broekriem aanhalen nu de inflatie zo de pan uitrijst. Bij mij gaat dat overigens vanzelf de laatste tijd want ik ben weer enorm afgevallen en heb mijn eerste grote doelstelling gehaald, maar dat terzijde en daarover later meer.
Ik ga hier geen tips geven om te bezuinigen, want daar word je tegenwoordig mee om te oren geslagen. Je kunt daarvoor veel beter terecht bij het Nibud van mijn grote vriend Arjan Vliegenhart. In de tijd dat ik bij de gemeente Amsterdam werkte was hij onze wethouder en ik heb op heel wat feestjes en vergaderingen met hem zitten kletsen over Ajax en Feyenoord en wat de mensen in de stad behalve voetbal echt nodig hebben. Niet alleen een heel aardige gozer, maar ook iemand met het hart op de juiste plaats en een uitstekende spokesman voor de mensen die het niet al te breed hebben. Hij weet je altijd precies goed te raken. Zou ook een goeie darter zijn misschien, maar dat terzijde.
Het is wel belangrijk dat je een goed beeld hebt van je eigen financiële situatie, waarbij je jezelf maar één vraag hoeft te stellen: Kom ik door de huidige inflatie, de gasrekening, de benzineprijzen, de boodschappen de komende tijd in de problemen of niet? Als dat niet zo is, dat is het allemaal wel vervelend, maar dan is er niet zoveel aan de hand. Als je de vraag met ja moet beantwoorden, ja dan moet je wel even aan de bak. Vooral voor de mensen die nog nooit eerder hebben ervaren wat het is om regelmatig niet meer uit te komen met hun geld zal dat wel even wennen zijn. Je kunt aan de uitgaven kant veel meer doen dan je misschien denkt, maar je moet ook vooruitdenken.
En misschien moet je ook hulp zoeken. Dat klinkt allemaal ernstig en schaamte is daarbij ook nog een enorme sta-in-de-weg, maar als je het echt fout ziet gaan moet je zo snel mogelijk hulp inschakelen. Het eenvoudigste is om bij de gemeente te vragen wat zij voor je kunnen doen. Misschien niets, misschien net even dat kleine beetje wat je verder kan helpen. Wist je dat je voor onverwachte grote uitgaven ook bijzondere bijstand kunt aanvragen als je geen uitkering hebt? Een en ander hangt altijd af van de gemeente waar je woont en de bereidheid van de betrokken ambtenaar om je te helpen. Verder denk ik niet dat ze de automatische prijscompensatie weer tot leven gaan wekken, maar ik hoorde gisteren bij Nieuwsuur wel een interessant voorstel van een hoge econome van de ING: zij stelt voor dat de regering aan iedereen eenmalig een flink bedrag overmaakt. Zo’n gemakkelijke oplossing had ik nog niet gehoord.
Ate Vegter, 7 september 2022