2656 Elizabeth II 1926-2022

Ik zit te vissen aan de waterkant. Ik heb net een tuigje verspeeld aan de waterplanten, want soms kom je zo vast te zitten dat er geen redden meer aan is. Ik ben in gezelschap van een meerkoet en onze zes eenden waarvan ik er een de pastoor noem, omdat hij een wit kraagje heeft en graag vooraan zwemt. Ik heb net een beetje beet, maar ben er toch ook met mijn gedachten niet bij. Dan hoor ik Lief vanuit huis roepen: ‘Het is zover.’

Ik heb de halve middag voor de tv gezeten omdat ze zich in het Verenigd Koninkrijk ernstig zorgen maken over de gezondheid van de koningin. De familie is op weg naar Balmoral en de nieuwsgieren haasten zich een beeld te schetsen van deze vrouw met een leven als een eeuwigheid. Een opmerkelijk verschil tussen de NPO en de BBC is dat de laatste zorgvuldige elke suggestie richting de dood vermijdt. Alle woorden gaan over haar leven en dat we wachten op de feiten. In Nederland wordt al uitgebreid besproken wat er met de kist gebeurt. Het codewoord voor het moment van overlijden is London Bridge is Down. Daarmee zullen de Prime Minister en de veertien andere landen waar ze koningin van is gewaarschuwd worden.

De woorden Het is zover betekenen voor mij hetzelfde en ik haal mijn hengel binnen en sta op. Het resterende brood geef ik aan de pastoor en zijn gezelschap. Op de BBC is iedereen als bij toverslag in het zwart gekleed. De toon is kalm en enigszins zwaarmoedig fluisterend, alsof ze in de kamer ernaast op een katafalk staat. Nu vertellen ze daar wat er gaat gebeuren terwijl een serie prachtige portretten en filmbeelden van de late Queen over het scherm glijdt.

In 1979 ben ik in London en sta ik aan de poorten van Buckingham Palace te kijken naar de changing of the guards. Dichterbij ben ik nooit geweest, maar ik heb haar heel goed leren kennen door de schitterende serie The Crown, die wij nu zeker helemaal vanaf het ontroerende begin opnieuw gaan zien, waarin ze na de dood van haar vader zelf net koningin geworden is en haar man, prins Philip, maant dat hij uit respect voor de kroon een paar passen achter haar moet lopen en niet naast haar. Philip schrikt ervan. ‘It’s not me, it’s the crown,’ zegt ze dan. En zo heeft ze haar hele leven in dienst van de kroon gesteld. Dat zij ruste in vrede.

Ate Vegter, 9 september 2022

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s