2659 Bruidssluier

Het is zondagmorgen. Lief werkt in de tuin en ik doe maar wat. Dan komt ze naar mij toe en vraagt of ik een grote snoeiklus wil doen. Ha! Graag! Ik hou van snoeiklussen en zeker als het grote zijn. Ook hou ik van uitgraven en verplaatsen en vooral hou ik van grasmaaien. Ik loop mee naar buiten en laat mij instrueren. De bruidssluier moet gesnoeid. Dat snap ik want in het voorjaar is hij nog aangenaam op zijn plek maar nu overwoekert hij het hele pad. Helemaal of wat? Nou ja, eigenlijk wil ik hem helemaal weghebben. Dat kan. Dat vind ik ook het leukst. Ik ben dol op alles of niets.

Ik haal de groene container uit de steeg en ga aan de slag. In no time is het uitlopende gedeelte losgezaagd van de bron. Nu kieper ik dat gedeelte in de container die dan ook gelijk vol is. Ik breng hem terug naar de steeg, haal de vuilniszakken uit de restafval-container en neem die mee de tuin in. Daar gaat de rest in. Ik snoei en zaag en sjor en trek en zie dat er drie bruidssluiers naast elkaar staan tegen het klimrek. Lief besluit dat we er één houden en dat de andere twee met wortel en tak uitgeroeid kunnen worden. Dat is ook de eindsituatie.

Dan gebeurt het. Ik heb allerlei gereedschap gebruikt en ook handschoenen (van Thaddeus gekregen) en een zaag. Nu ruim ik alles weer op. Ik open de tuinkast en ruik de aarde en het gereedschap en opeens ben ik in de schuur van de kwekerij van oom Jan en tante Els in Sappemeer. Het is precies dezelfde geur en ik zie de klompen staan naast het matje en de hooivorken en scheppen en ander houten gereedschap met vreemde draaien eraan aan de houten wand hangen. En ik zie een afgeschut plekje waar de poes haar nestje heeft gemaakt. Achter mij hoor ik de dribbelende pas van tante Els: ‘Wat zijn ze lief, hè?’ Ik draai mij om en kijk in de ogen van Lief: ‘Mooi geworden toch?’ ‘Ja, heel netjes, we beginnen gewoon opnieuw…’

Ate Vegter, 12 september 2022

https://anchor.fm/ate-vegter/episodes/2659-Bruidssluier-e1nn3ps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s