2665 Afscheid

Sinds het overlijden van koningin Elizabeth weet ik uit mijn hoofd dat BBC 1 op kanaal 26 zit. Ik kijk bijna elke dag wel even. Operatie London Bridge is Down maakt interessante televisie. Aangename slow television. Alle presentatoren in het zwart en zo kabbelen ze moeiteloos van overlijden naar begraven. Ik moet dat de NOS nog zien doen wanneer prinses Beatrix komt te overlijden. Dat gaan ze echt niet halen. Hooguit een extra NOS-journaal, een terugblik op haar koningschap, een mooie reportage over de bijzetting en that’s it.

De Britse aanpak is daarom ook zo interessant omdat het bijna op elk moment wel de moeite waard is om even te blijven kijken. Woensdag kwam de kist aan in de Westminster Hall. Het ging in afgemeten ganzenpas op de maat van een sobere muzieklijn. Langs de kant stonden duizenden mensen en in de stoet liepen er ook een paar honderd die allemaal keurig en ernstig voor zich uit keken. Alleen koning Charles liet af en toe zijn ogen rollen. Hij keek dan even om zich heen wat er gaande was en keek dan weer voor zich. Dat heeft hij geleerd op de militaire academie want het helpt tegen flauwvallen. Maar ik denk dat het hem ook allemaal veel te lang duurde. We hebben al een paar staaltjes van zijn ongeduld gezien, toen hij voor het koningschap moest tekenen. Ik denk dat we met hem nog wel wat gaan beleven. Daar kan ik me echt op verheugen. Hij doet het verder heel goed, vind ik. Hij is rustig en ontspannen en vooral zichzelf gelukkig.

Wel vraag ik me af hoe het kan dat al die mensen, waaronder toch veel ouderen, dat allemaal volhouden zonder dat ze even moeten plassen. Langs de kant staat overal toiletten, maar daar heb je in de stoet niks aan. En ook bij aankomst in de Westminster Hall zag je niemand even snel naar de wc hollen, zoals mijn moeder vroeger wanneer ze uit de kerk kwam en nodig moest.

Goed. Nu kan het gewone volk afscheid van haar nemen en maandag is dan eindelijk de begrafenis. Een nieuw tijdperk kan beginnen terwijl wij vanaf dinsdag voor de tweede keer naar The Crown gaan kijken. We kunnen haar nog niet missen.

Ate Vegter, 18 september 2022

Advertentie

2 Comments

  1. Via fb ik dus ineens op je blog. Wat een leuk “ stukje” over en rond het overlijden van Queen Elisabeth. Ons vergaat het precies zo. Wij hebben aardig wat uurtjes zitten kijken, ik met een handwerkje en manlief met soms de IPad om even te wordfeuten. Inderdaad slow televisie. Heerlijk! Helaas zijn we morgen niet in de gelegenheid om naar de uitvaart plechtigheid te kijken. Beetje jammer. Dan wordt het toch het Journaal!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s