2666 Begrafenissen

Ik ben gek op begrafenissen en crematies. Ze zijn onherroepelijk over dat wat voorbij is en hebben tegelijkertijd iets fundamenteel verbindends. Ik vind dat een aantrekkelijke combinatie van leven en dood, of liever van de dood en het leven. Alleen de levenden begraven hun doden. De doden weten niets. Hun liefde en hun haat is voorbijgegaan.

Tussen 1969 (oom Teun) en 2015 (tante Fie) overleden al mijn ooms en tantes en ook mijn vader in 1985 en mijn moeder in 2010. Daar is nog wel iets aardigs over te vertellen. Mijn vader had een grote familie met veel broers en zussen in een samengesteld gezin. Zij kwamen jarenlang elke twee jaar samen, de laatste paar keer op het Kampereiland. Totdat ze er mee stopten omdat ze te oud geworden waren en het reizen te bezwaarlijk werd. Sinds die tijd hadden ze ongeveer elk jaar een begrafenis.

Afijn, ik ging graag naar die begrafenissen toe, om de doden eer te bewijzen en de levenden nog te ontmoeten. Het waren vaak heel gezellige begrafenissen. Ook van de begrafenis van mijn vader kan ik me goed herinneren dat ’s avond de prachtige verhalen van oom Bram loskwamen.

Maar er was ook nog iets anders. Ik ging vaak samen met mijn zus en we keken dan hoe ze het georganiseerd hadden en vertelden elkaar wat we mooi vonden of waar we door geraakt werden, maar ook zagen we dingen die we nooit zo zouden doen. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van die kraaien die zeggen wat vanzelfsprekend is: ‘Gaat u alstublieft allemaal staan wanneer de familie met de kist binnenkomt.’ Dat soort bizarre teksten zijn meer dan overbodig, toch? We staken er in ieder geval heel wat van op en het is verbazend hoe je qua begrafenis en crematie kunt variëren, want zeker tegenwoordig is alles mogelijk.

Vandaag hebben we de begrafenis van koningin Elizabeth II en het zal je niet verbazen dat ze daarbij nogal uitpakken. Alleen de gastenlijst is al zeer indrukwekkend en het is maar te hopen dat er geen gekke dingen gebeuren. Ook ben ik benieuwd of onze eigen Willem-Alexander er morgen bij de troonrede nog een beetje fris bijzit, want het is toch een hele onderneming.

Anyway, we will see. Ik ga eerst nog even naar het ziekenhuis voor de uitslag van de bloedtest en dan de boodschappen doen en dan hou ik de rest van de dag vrij voor de Queen. Geniet ervan.

Ate Vegter, 19 september 2022

1 Comment

  1. Ik heb tijdens andere werkzaamheden toch af en toe even alles opzij geschoven om naar de begrafenis te kijken. En ik moet zeggen dat ik bepaalde momenten wel bepaald indrukwekkend vond. Zoals de tocht van de Westminster Hall naar de kerk. Met al die trekkende matrozen en die Schotse doedelzakken. Het valt me op data de Britten nog heel veel oude tradities in ere houden en er trots op zijn. Dat vind ik wel mooi.
    En Willem-Alexander zat op de eerste rij!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s