2667 Prinsjesdag

Prinsjesdag mag van mij wel een vrije dag worden. Iedereen kan dan genieten van de pracht en praal van het koningshuis en luisteren naar de solide plannen om de armoede in de rest van het land op te lossen. Ik heb goede herinneringen aan Prinsjesdag. Ik keek als kind al graag naar de gouden koets en ik vind het nog steeds jammer dat ze de hofdames hebben afgeschaft die tussen de stoelen en de troon in stonden. In mijn jonge jaren was het daar op het podium heel wat drukker, met koningin Juliana, prins Bernhard, toen nog in uniform, de prachtige prinsessen en al die hofdames, die ook niet wisten waar ze kijken moesten.

Ik keek het in zwartwit bij mevrouw Roeks op het Arolsenplein. Ik kwam daar graag, liet vaak haar hond Nobby uit, een lieve airedale terriër, en ze was ook een vaste klant bij de kinderpostzegels. Het was altijd gezellig als ik bij haar naar Prinsjesdag keek. De hoedjes van de dames waren nog echte hoeden en nog geen statement voor de dieren of de natuur.

Later, toen ik in dienst moest, kwam ik door een gelukkig toeval terecht bij de Garde Grenadiers in Arnhem. Ik was opgeleid tot sergeant administrateur en had een van de leukste baantjes die een dienstplichtig soldaat maar kon wensen. Als tegenprestatie hielp ik de jongens met hun rekesten en regelde ik ook een girorekening voor ze wat toen net in opkomst was, zodat ik niet meer al dat geld hoefde te tellen.

Afijn, de Garde Grenadiers liepen ook mee in de stoet op Prinsjesdag. met hun zwarte kolbakken en die gestreepte galauniformen. Ze moesten van te voren eindeloos oefenen, eerst in gevechtstenue en later in vol ornaat. De foerier en ik trokken voor de aardigheid ook even zo’n uniform aan en ik ging op die derde dinsdag van september 1976 ook mee naar Den Haag om foto’s te maken. De prins dat jaar voor het eerst niet in uniform, maar nog wel in de gouden koets. Zo heeft elke tijd zijn eigen Prinsjesdag.

Ate Vegter, 20 september 2022

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s