2668 Laatste zomerdag

De dag begint goed met een mooi stuk in de krant over de zonnepanelen in de oude stad. Johan Moes haalt mijn column aan waarin ik mij beklaag over het feit dat inwoners van oud-Monnickendam geen zichtbare zonnepanelen op hun dak mogen plaatsen. De gemeente Waterland gaat nu toch het beleid versoepelen en dat is een goede zaak, want bewoners die willen kunnen nu aan de slag. In deze tijd van exorbitante energieprijzen een uitkomst voor velen. Zelf doen we inmiddels mee met het zonnepanelenproject van de gemeentewerf.

In de middag kijk in naar Prinsjesdag. De gesprekken op straat, oranje en blauw-wit-rood. Ik geniet van het schommelen van de koetsen bij het instappen, wanneer de koninklijke passagiers op het laagste treetje stappen. De trapjes worden ingeklapt en het opstapje verdwijnt snel achter een pilaar. Ik geloof dat ik de glazen koets mooier vind dan de gouden. De paarden zijn onrustig van het gefluit en de omgekeerde vlaggen. Dat zijn ze niet gewend. Ik besluit in een impuls zelf ook de vlag uit te hangen. Rood-wit-blauw natuurlijk, wat dacht je?

Om zes uur fiets ik naar de Thai NaangNuan. Pizza’s bestellen bij Richard. ‘Een ogenblikje,’ zegt hij. Hij loopt naar achteren en komt terug met de vriendelijkste pizzabakker ooit. Ik bestel een pizza Margherita, nummer 23, zegt de pizzabakker van Pizza de Mino, en een pizza Salami met gorgonzola, geen nummer. Ik wacht, reken af en raak met Richard aan de praat. Het is altijd gezellig bij de Thai en dat komt door het lekkere eten en de gesprekjes met Richard.

Door een luikje gluur ik de keuken binnen, waar iemand vlees aan stokjes staat te rijgen in een ritme strak als de paradepas van de begrafenis van koningin Elizabeth. Het geheugen speelt met alles. Zo wordt hier saté gemaakt. Dan zijn de pizza’s klaar. Ik fiets naar huis. We laten het ons prima donna smaken terwijl we naar het journaal kijken. Het is de laatste zomerdag, met goede hoop voor de herfst, die stormachtig zal zijn.

Ate Vegter, 21 september 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s