2669 Koning Lex

Na die dode-Koninginnedag is het dan eindelijk Prinsjesdag! Prinsjesdag! Ik kan daar zo naar uitkijken. Het is na de rommelmarkt op de eerste zaterdag van september het eerstvolgende hoogtepunt op de derde dinsdag van september. Geen vaste datum voor de rommelmarkt of Prinsjesdag omdat het op zaterdag en dinsdag moet. Dat begrijpt iedereen.

Oorspronkelijk was Prinsjesdag op de derde maandag van september, als de officiële opening van het parlementaire jaar, maar er waren toen nog heel veel Kamerleden die de zondagsrust hielden – en dus niet op zondag konden reizen om op maandag op tijd in de Ridderzaal te zijn. Dat werd natuurlijk een enorme chaos met al die laatkomers en de koning (toen hadden we ook een koning) ging helemaal uit zijn dak om dat hij steeds weer midden in een ingewikkeld plan van de eerste minister gestoord werd zo’n gereformeerde gast die pas maandag heel vroeg vanuit Groningen kon vertrekken met z’n trekschuit. Afijn, dat gaf allemaal een hoop gelazer en in 1887 was er toen iemand met een helder verstand en die zei: ‘We doen het gewoon op dinsdag.’ Iedereen keek elkaar verbaasd aan en de grote vraag die toen op tafel lag was: waarom hebben we dit niet eerder gedaan? En zo is het gekomen dat.

Die man had trouwens wel een vooruitziende blik, want nu geven er nog maar weinig mensen om de zondagsrust , maar was Prinsjesdag nu op maandag geweest dan had de koning daar mooi mee in z’n maag gezeten:  ‘Wat zullen we doen, Max? We kunnen die begrafenis toch niet laten lopen?’ ‘Het is geen begrafenis, Lex. Help me even met die rits. Ze wordt bijgezet, net als Trix, strax.’ ‘O, nou ja, maar ik kan ook de hele regering niet voor nix naar Den Haag laten komen…’ Nee, het is maar goed dat de dingen zijn zoals ze gaan en Max en Lex en Trix op hun gemak naar Westminster konden. En mooi dat ze helemaal vooraan zaten. Dat geeft toch een vertrouwd gevoel.

Ate Vegter, 22 september 2022

Advertentie

1 Comment

  1. Zo leer ik toch mooi maar weer wat. Eerlijk gezegd had ik het me al wel eens afgevraagd waar om Prinsjesdag nou persé op dinsdag moest zijn. Omdat het op het koffertje staat? 😂😂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s