2671 Zonnepanelen

We hebben al een tijd geleden de radiatoren boven dichtgedraaid en er hangt een zwaar gordijn voor de trap zodat de warmte niet naar boven kan vluchten. De radiator op de werkkamer staat ook uit, maar het is hier nog niet koud. Alleen de woonkamer en de keuken worden nu verwarmd. Het is knus en gezellig, maar het is nog maar net herfst en de winter moet nog komen. We hebben de verwarming nog maar amper aangehad.

We hebben veel geluk gehad, want vorig jaar hebben we de zolder laten isoleren. Dat was wel een gedoe want hij moest helemaal leeg en daarna weer ingeruimd, maar we hebben ook veel weggegooid. Ik moest ook nog een keer met spoed naar het ziekenhuis omdat de veer van de vlizotrap in mijn hand sloeg, maar dat is nu allemaal voorbij.

En we hebben nog meer geluk want we zijn sinds vorig jaar met acht zonnepanelen deelnemer aan het project op de gemeentewerf van Waterland, omdat op ons eigen dak geen zonnepanelen mochten liggen. We zijn toen overgestapt op Greenchoice met een vast contract voor drie jaar. Ons maandbedrag wordt nu alleen nog maar lager, terwijl vrienden van ons steeds hogere rekeningen krijgen.

Nu heeft de gemeenteraad besloten dat het zonnepanelenbeleid voor de oude binnenstad op de helling gaat. De gemeentelijke regels voor beschermd stads- of dorpsgezicht worden zo snel mogelijk versoepeld, uiterlijk per 1 april. Dan is de winter weliswaar voorbij, maar de bedoeling is goed. Graag nog wel haast maken, want de absurde bedragen die nu op de energierekening staan zijn gewoon niet te betalen. Ik ken mensen die meer voor hun gas en licht moeten betalen dan voor het huis zelf. Het moet toch niet gekker worden.

Het is fijn dat er zoveel eensgezindheid in de raad is en dat iedereen daar ook direct van kan profiteren. De Tweede Kamer kan daar nog een puntje aan zuigen, want als je de naar de Algemene Politieke Beschouwingen kijkt dan lopen de rillingen over je rug, hoe warm het ook is.

Ate Vegter, 24 september 2022

Advertentie

1 Comment

  1. Wij doen ook mee aan zo’n project, op een schooldak (via Zon op Leiden). Verrekening via Greenchoice. Ook bij ons de thermostaat op 18 graden en tot nu nog een cv gebruikt.
    Jammer dat onze huiseigenaar Portaal geen zonnepanelen op ons blok wil zetten. We hebben platte daken dus dat zou heel makkelijk moeten kunnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s