2709 Lezen

Ik ben niet zo’n doorzetter. Nooit geweest. Als het mij teveel wordt of te weinig lijkt dan ben ik een van de eersten die opgeeft. Laat maar zitten. Niks voor mij. Volgende keer beter. Die Jantje van Leiden, daar heb ik altijd al sympathie voor gehad. Het zijn soms de omstandigheden die je helpen ergens toch iets verder in te komen dan het allereerste begin. Ik zie daar elke dag talrijke voorbeelden van.

Eén aspect daarvan is mijn lezen. Ik lees denk ik meer dan gemiddeld, maar minder dan mensen die echt heel veel lezen. Ik geniet erg van lezen en kan helemaal in een boek opgaan, maar het kost mij ook veel fysieke moeite om stil te zitten en te blijven lezen. Eigenlijk ben ik te ongedurig van aard om te lezen, maar aan de andere kant heb ik ervaren dat lezen je op een vrij gemakkelijke manier de meest vreemde avonturen kan laten beleven en dat je op plaatsten geraakt waar je anders helemaal nooit komt. Tegenwoordig pak ik vaak mijn telefoon erbij om te kijken waar precies het verhaal zich afspeelt.

Het laatste boek dat ik uitgelezen heb is De Jaren van Annie Ernaux, een aanrader voor iedereen. Sindsdien ben ik begonnen in, schrik niet: Haar Bloed van Kristien Hemmerechts, Ik lieg de Waarheid van Simon Carmiggelt, Gouden Dagen van Remco Campert, Truman Capote van Gerald Clarke, De Verdovers van Anna Enquist, Stemvorken van A.F.Th. van der Heijden, Het vermogen te verlangen (Taalkunde) van Liesbeth Koenen, Oud en Eenzaam van Gerard Reve en Het boek van violet en de dood van dezelfde Volksschrijver, een zoekende en zwervende ziel.

Ik kon er met mijn aandacht niet bijblijven en heb ze allemaal binnen de eerste vijftig bladzijden weer weggelegd. Ik heb tijd genoeg, maar geen doorleesvermogen. Nu ben ik begonnen aan een boek dat mij wel serieus bij de kladden heeft. Het is een reis door het imperium van de Camorra en is het schreven door Roberto Saviano: Gomorra. Als je van Italiaanse schoenen houdt, of van een retespannend verhaal, dan moet je het zeker lezen. Of je kijkt naar de serie op Netflix, maar die is nogal gewelddadig. Het boek is wat informatiever.

Ate Vegter, 1 november 2022

Advertentie

4 Comments

 1. Een boek moet je bij “de kladden hebben” Dat heb je heel goed verwoord. Jij bent echt wel een bovengemiddelde lezer volgens mij. Ik moet nadat ik een pakkend boek heb gelezen, eerst wat dagen de tijd nemen, om het verhaal te laten “bezinken”. Jij bent trouwens bij “ziek en zeer” wel een enorme doorzetter!
  Jij bent trouwens bij “ziek en zeer” een enorme doorzetter Ate!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heb het boek Gomorra net op de e-reader geladen. Ben benieuwd. De Jaren van Annie Ernaux ga ik nog even naar op zoek.

  Dank voor de tips!

  Groet, Mirjam

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s