2710 Tot kerst

Het is vandaag nog precies 53 dagen tot kerst. Piep heeft een appje dat dat bijhoudt, maar je kan in Google ook gewoon tikken: nog dagen tot kerst en dan krijg je ook onmiddellijk het antwoord. Gemak dient de mens al gaat daardoor de tijd niet sneller, zeker als je niet kunt wachten zoals onze lieve kleine Piep.

Hoe lang mag ik haar nog zo noemen? We hebben op de laptop een schermbeveiligingsprogramma dat oude foto’s weergeeft in een tempo waarvan je je afvraagt, is het echt allemaal zo snel voorbijgegaan? Leuke vakanties in Vietnam die al weer vier en acht jaar geleden zijn. Lief met de kleine Piep als baby op haar arm. Piep in alle mogelijke situaties thuis en op school, waarvan je je afvraagt, waarom heb ik toen niet gezien dat ze zo klein was? Waarom is de huidige dag alles normaal en zie ik pas over een paar jaar hoe jong we ook vandaag nog zijn? En wat is dan tijd?

Piep heeft eergisteren een cake gebakken en zoals de Engelsen zeggen, je kan niet heb de cake en eet het. En inderdaad, hij slinkt met de dag. Iedere keer als je er een plakje afsnijdt om uit te delen of om zelf van te genieten blijft er minder cake over. Zo is het met het hele leven. Iedere dag die je begint met opstaan is voorbij wanneer je naar bed gaat. En met de nachten precies hetzelfde, alleen andersom.

Je kunt het leven niet leven zonder dat het steeds korter wordt, alle sprookjes en verhalen over de eeuwigheid ten spijt, de natuur zit zo niet in elkaar. Daarom is het leven en elke dag juist zo kostbaar, behalve in de tijd die voorafgaat aan kerst, want dan is elke dag die voorbij is juist winst in plaats van verlies.

Ate Vegter, 2 november 2022

Advertentie

3 Comments

 1. Ate, de toon van je verhaal is herfstachtig geworden. Heeft dat met de fysieke staat te maken waarin jij verkeert?

  Ik zie dat je inmiddels 2710 verhaaltjes hebt geschreven, wat neer komt dat je ruim 7 jaar aan het schrijven bent.
  Klopt dat?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zou heel goed kunnen. Mooie analyse. Zie wel op tegen de eerste chemo volgende week. Misschien dat dat er wel in doorklinkt, maar het is ook gewoon herfst. Ja ik schrijf elke dag sinds 20 juni 2015 ✍️😎👍

   Like

   1. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je tegen de chemo opziet, ik hoop dan ook dat het net zoveel baat heeft als bij een vriend met de ziekte van Kalher waarmee hij ruim tien jaar geleden is geconfronteerd. Het dagelijkse chemo pilletje slikt hij dan ook braaf zonder enige vervelende bijwerking. Houd je haaks en blijf alsjeblieft nog jaren schrijven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s