2711 Buitendijks

De bouw van nieuwe woningen op het Galgeriet is opnieuw vertraagd, zo meldt de krant op zaterdag. Typisch nieuws wat je al jaren leest en wat al helemaal niet meer verbaast. Toen ik in 2005 in Monnickendam kwam wonen waren er al plannen voor nieuwe woningen op het Galgeriet. Ik vond dat toen wel jammer want het Galgeriet was zo’n mooi verlopen bedrijventerrein, waar je de teloorgang van de tijd kon horen, voelen en zien: kapotte tractoren met lekke banden en verroeste cabines en aanhangers die zover de drassige grond ingezakt waren dat ze een lust waren om naar te kijken. Waar kon je daar nog van genieten in deze tijd van onstuitbare vooruitgang en verlelijking van menig stadsgezicht?

Maar lang zou het niet duren, want er zijn heel hard woningen nodig in Monnickendam en onze jongeren willen graag uitvliegen, maar het liefst ook hier blijven wonen. Dat begrijpt iedereen. Zo gingen de gemeentewerf en de milieustraat dicht en sloot menig bedrijf zijn deuren, om vervolgens met de grond gelijkgemaakt te worden. Even zag het er goed en voortvarend uit maar steeds doken nieuwe problemen op. De grond is vervuild en te slap. Er moet een damwand komen en voorbelasting en zo neemt de tijd wraak.

Op dit moment lijkt het erop dat er mogelijk woningen gaan worden gebouwd vanaf 2025. Ik ben van nature een optimist, dus laten we zeggen dat die woningen dan klaar zijn in 2030. Dat is ongeveer het jaar dat we de milieudoelstellingen niet gaan halen en de zeespiegel misschien langzaam zal beginnen te stijgen. Zeker snel zal gaan stijgen, zeggen sommigen. Het buitendijkse Galgeriet is dan als eerste aan de beurt. Vandaar ook dat de huizen gebouwd worden op garages, zodat de eerste waterschade meevalt. Ja, alleen de Tesla is naar de kloten, maar verder valt het wel mee. De vraag is wel voor hoe lang we op het Galgeriet bouwen. Dat kaartje met Amersfoort aan Zee, van welk jaar is dat eigenlijk? Wij denken er al over na wanneer we ons huis hier nog goed kunnen verkopen, ruim voordat de dijken doorbreken. En dan moeten ze nog beginnen met het Galgeriet! Buitendijks! Het is de goden verzoeken, toch?

Ate Vegter, 3 november 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s