2714 Een smerige gewoonte

Poezen houden niet van regen. Dat is duidelijk op een dag als vandaag. Het begint al midden in de nacht, wanneer Lilly zich meldt op het echtelijke bed. Nu moet je weten dat Lilly overdag snel en schichtig is en dat ze wel naar je toekomt, maar zich niet of nauwelijks laat aanhalen. Alleen als ze op de bank ligt te slapen maak je een kans. ’s Nachts is dat anders. Dan komt ze op bed, maakt je wakker met kopjes en laat zich eindeloos aanhalen. Soms komt ze niet op bed, maar heeft ze iets gevangen. Je kunt dat aan de geluiden en de bewegingen wel horen: een muis, een motvlinder, een libelle, een vleermuis, ze heeft het ondanks haar aangebonden belletje allemaal al een keer binnengebracht en laatst vond ik in de werkkamer een spreeuw, die ze niet door het tweede kattenluikje had gekregen. Zo leven wij met de natuur en haar slachtoffers en weten we dat leven en dood ook hier hun eeuwige spel spelen, maar dat terzijde.

Ook vannacht kwam Lilly dus op bed springen en kopjes geven, maar nu was ze kletsnat. Dan ben je nog sneller wakker. Ze mag dan toch wel op het dekbed blijven liggen en als je dan de volgende keer wakker wordt is ze alweer verdwenen, maar vanochtend liep het nog weer anders. Ik werd wakker van een vreemd ritmisch geluid alsof een indringer met gestage stap op de overloop liep, maar dat kwam misschien omdat we net de serie Karppi gezien hebben die ik zeker kan aanbevelen als je van spanning houdt. Even later kwam Piep, die Dassie als logeetje had, naar mij toe. Ze stootte mij licht aan: ‘Lilly heeft gekotst, wil je het opruimen?’ Ik zal verder niet uitweiden over de taken van papa maar spinnen, dooie muizen en kattenkots staan wel op mijn cv.

Het liep inmiddels tegen de ochtend en toen ik opstond heb ik de fatboy bevrijd van haar natuurlijke verontreiniging. Opmerkelijk is hierbij dat de katten altijd buiten poepen en piesen maar binnen kotsen. Ze doen dat ook nooit in de kattenbak voor noodgevallen. Ze doen het waar het opkomt.

Even later liep ik met het hele handeltje naar beneden om het weg te gooien, terwijl Tommy, zijn vacht nog uitschuddend, rakelings langs mij heen schoot naar boven, tot grote vreugde van de beide dames. Op de foto zie je Lilly links onder de tafel liggen.

Ate Vegter, 6 november 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s