2719 Geen gaatjes!

Het nieuws dat de filtersigaret de schappen uit moet is ingeslagen als een rookbom. De sjoemelsigaret wordt hij nu al genoemd. Ja, dan kun je het vergeten. Hoe is het toch mogelijk dat mensen gaatjes laten maken in sigaretten om ze beter te laten presteren bij de testen, terwijl je dan bij het roken wel de volle lading krijgt. De rechter heeft nu beslist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) binnen zes weken (!) de verkoop van filtersigaretten moet aanpakken.

De branchevereniging maakt zich niet zo veel zorgen want in heel Europa worden dezelfde sigaretten verkocht en waar heb je anders Europa voor? Het zal nog wel een robbertje vechten worden en het zal nog wel even duren.

Het opmerkelijke van dit alles is dat dit verhaal verkocht wordt als nieuws. O, moet je nou toch horen, ze hebben gaatjes gemaakt in sigaretten zodat die op de testbank beter presteren dan in de mond en de hand. Het is toch wat, ze verzinnen toch van alles tegenwoordig. In mijn herinnering is het Roxy Dual dat in de jaren zeventig met de eerste gaatjessigaret op de markt komt, waar onze eigen goeie, ouwe Johan Cruijff reclame voor maakt met een commercial waarin hij een pakje sigaretten hooghoudt alsof het een voetbal is. Dat kon hij moeiteloos: ‘Rook verstandig, Roxy Dual.’ Steeds meer merken bedenken dit soort sigaretten die ze light noemen. Tegenwoordig heeft bijna elke filtersigaret gaatjes, omdat het zo lekker sjoemelt.

Wat mij verbaast is dat er in die vijftig jaar niemand is geweest die het mondstuk van de testapparatuur heeft aangepast zodat de gaatjes ook bij de test dichtgedrukt worden. Dat lijkt mij een zeer eenvoudige aanpassing. De tabakslobby zal dan wel weer wat anders verzinnen, maar je zou denken dat dat de eerste stap is. Nee, we testen nog steeds met een te kort mondstuk van vijftig jaar geleden en schreeuwen ondertussen moord en brand.

Nou ja, waar gerookt wordt is vuur. We zullen zien hoe het afloopt. Persoonlijk denk ik dat de overheid teveel verdient aan de verkoop van sigaretten om ze zomaar te verbieden.

Ate Vegter, 10 november 2022

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s