2727 De Buitenbieb

Dankzij royale donaties van onder andere mijn familie staat de buitenbieb er weer buitengewoon feestelijk gevuld bij. Ik vind het altijd een mooi gezicht als hij vol is terwijl er toch een goede doorloop is. Dat laatste is belangrijk voor elke bibliotheek: these books are made for walking, je moet de loop erin houden.

Als ik kijk naar de actuele collectie dan kan ik De Amerikaanse Prinses van Annejet van der Zijl van harte aanbevelen. Zij kan zo prachtig schrijven, ze sleept je iedere keer weer mee. Ik heb bijna alles van haar gelezen. Verder zijn De hemel verslinden en De eenzaamheid der priemgetallen van Paolo Giordano ook prachtige boeken. En dan de schrijvers in die geen aanbeveling nodig hebben: Gore Vidal, E.M. Forster, Philip Roth, David Nichols, Oek de Jong en Gerard Reve.

Je kunt altijd een boek meenemen uit de bibliotheek en je kunt ook altijd boeken brengen, maar er zijn wel een paar ongeschreven regels. Ik schrijf ze nu op. Kijk, je ziet allemaal mooie boeken van goede schrijvers met een enkel non-fictie boek ertussen zoals Leven met de jaren wat echt een tijdsdocument is van de jaren zeventig. Wat zie je niet? Je ziet geen tijdschriften, geen kinderboeken, geen studieboeken, geen kookboeken, geen streekromans, geen boeketreeks of erger: kasteelromans. Wanneer ik dergelijke pulpfictie aantref gaat het regelrecht naar het oud papier. Dat je dat weet.

Verder wil ik graag dat het ook een beetje netjes blijft. Soms ligt alles overhoop. Dat vind ik raar. Ik zet het wel weer goed, maar dat zou niet moeten hoeven toch? Als je een hele tas met boeken hebt die er niet in past, zet hem dan niet op of onder de bieb, maar bel even aan. Ook als je op zoek bent naar een specifiek boek kun je altijd even aanbellen, misschien heb ik het staan in de binnenbieb. Ook die boeken geef ik graag weg.

Nou dat is het. Ik hoop dat iedereen nog heel veel plezier heeft van de bieb en dat er nog veel boeken worden gebracht en meegenomen. Als je leest ben je nooit alleen.

Ate Vegter, 18 november 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s