2742 Advent

De tijd tussen Sinterklaas en Kerstmis was in mijn vroegste jeugd maar een kale bedoening. We waren nogal streng in de leer en een kerstboom kwam er niet in. Mijn moeder kocht alleen wat losse dennentakken die ik dan achter de schilderijen in de voor- en achterkamer mocht steken. En we hadden een kandelaar met een kaars die we af en toe mochten aansteken. We zongen Stille Nacht bij de piano.

Halverwege de jaren zestig kregen we onze eerste echte kerstboom. Mijn vader had afgedankte kerstversiering en kaarsenhoudertjes voor echte kaarsjes gekregen van een collega en zo kwam de boom er achteraan. De kaarsjes mochten alleen aangestoken worden als er iemand bij bleef en naast de boom stond altijd een emmer water.

Toen kwamen de eerste elektrische kaarsjes, die in de loop van de jaren steeds kleiner werden en steeds meer toenamen in getal en de rest is geschiedenis. Een doosje met tweehonderd lichtjes voor een paar euro is tegenwoordig niks.

De laatste jaren lijkt de adventstijd wel in ons gezicht ontploft. Niet alleen door het eindeloos jengelende Làààst Christmas op de Sonos, maar ook door onze dochter Piep van veertien en haar passie voor adventskalenders. We hebben er nu drie op de schouw staan, één voor Lief en twee voor haarzelf. Ook de poezen hebben hun eigen adventskalender.

‘Papa, wil jij ook een adventskalender?’ vroeg ze mij een paar weken geleden. ‘Nee hoor,’ zei ik naar waarheid, ‘daar geef ik niks om.’ Ze keek mij aan en liet het verder rusten. De tijd gleed langzaam voorbij totdat ze gisteravond de trap afkwam en riep: ‘Papa, ogen dicht!’ Ik zat op de bank voetballen te kijken, maar sloot mijn ogen. ’Handen vooruit steken!’ Ze legde er een groot plateau op. Ik opende mijn ogen en het goud schitterde mij tegemoet. Op een sneeuwwitte vlakte stonden 24 genummerde gouden huisjes, zo groot als die van de KLM Frequent Flyers. Het leek Jeruzalem wel, of een lief stadje aan de Gouwzee. Ik was volslagen verrast en het ontroerde mij zeer. We omhelsden elkaar. Nog nooit was de adventstijd zo mooi begonnen.

Ate Vegter, 3 december 2022

Advertentie

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s