2759 Een bizondere avond

We hebben afgesproken dat we met JenS gaan eten bij MenI, inclusief alle kinderen, maar op het moment dat we de afspraak maken weten we nog niet dat ik op die avond zal optreden in de Bierderij voor een opname van Dijkstra en Evenblij ter plekke op NPO Radio 1. Maar het gaat allemaal vanzelf. We kijken eerst samen de WK-finale. Argentinië verschalkt Frankrijk op identieke wijze als Nederland. Het zij zo en we kunnen er mee leven. Frankrijk speelde – ach nee, laat maar.

We schuiven aan en worden onthaald op een heerlijke maaltijd met een Ottolenghi spaghetti aubergine met een crimineel smakelijke salade en drank in overvloed. Maar het gezelschap is als altijd het belangrijkste en is onovertroffen. Afijn, woorden schieten als altijd tekort.

Om kwart over acht vertrekken Lief en ik naar de Bierderij, waar het al gezellig druk is en de uitzending begonnen. Het is ontroerend hoeveel mensen er speciaal voor mij gekomen zijn. Ik ben om negen uur na het nieuws, de reclame en de eerste aankondigen direct aan de beurt. Paul de regisseur komt naar mij toe en leidt mij naar mijn plek achter de microfoon. Daar glijdt alle spanning van mij af en op het moment dat ik mijn naam hoor begin ik mijn Ode aan Monnickendam voor te dragen. Het gaat allemaal vanzelf en het applaus klatert mij weer terug naar mijn plekje in de zaal. Ik had nog even kunnen bedanken voor het applaus, maar dat is een typische l’esprit de l’escaliers.

Nog voor de uitzending is afgelopen glijden we weer terug naar huis, wat Jean op een pijnlijke valpartij komt te staan, voor het overheerlijke toetje en de kaas. Na het diner moeten we ook weer terug naar ons eigen huis. Het is dan net het gladste moment van de nacht en we doen uiterst voorzichtig, tot ik op het lumineuze idee kom om mijn schoenen uit te trekken en op mijn sokken verder te lopen. Dat gaat heel goed en Lief doet hetzelfde onder het slaken van kleine gilletjes, want het is wel ijskoud aan je voeten.

Ate Vegter, 19 december 2022

N.B. Mijn Ode aan Monnickendam kun je teruglezen op: www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s