2760 Nog even en het is alweer kerst

De tijd vliegt, zei mijn moeder vaak toen ze ongeveer net zo oud was als ik nu. Bill Bryson heeft uitgezocht hoe dat komt. Het heeft ermee te maken dat je naarmate je ouder wordt minder nieuwe dingen doet en je ervaringen vandaag veel lijken op die van gisteren. Wanneer je alsnog veel zou gaan reizen of heel ander werk zou gaan doen, dan zou de tijd ook weer vertragen. Het heeft volgens mij ook te maken met hoeveel plezier je hebt in het leven. Time flies when you have fun, zoals een Oudhollands spreekwoord zegt.

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder voor de spiegel haar lange, dunne, grijze haar stond te kammen voordat ze het in een knot opstak en plotseling in tranen uitbarstte, nou ja, zachtjes begon te snikken. Omdat ik er was, vroeg ik wat er was. Ze slikte haar verdriet weg, keek mij aan en zei: ‘Ik wilde eigenlijk van het weekend naar mijn ouders en toen realiseerde ik me opeens dat ze niet meer leven. Daar had ik helemaal niet meer aan gedacht.’

Ik zou willen dat ik nu kon schrijven dat ik opstond en haar omhelsde, maar zo zaten wij nog niet in elkaar in die tijd. Pas veel later zijn omhelzingen voor ons wat meer gemeengoed geworden, nog altijd voorzichtig, maar dat kan ook aan mij liggen, want ik weet ook niet altijd wat de ander wil en je zoekt in het contact toch ook naar een zekere afstemming, met name bij mannen is het lastig, maar dat terzijde.

Waar het om gaat is dat de tijd vliegt als een buizerd in de lucht, die heel goed lang kan blijven hangen op een vaste plek en dan opeens verdwenen is. Het moment is voorbij en komt nooit weer terug, zoals alles voorbij gaat. Ik kom daar later nog op terug. In ieder geval schoot dat van die vliegende tijd mij te binnen omdat het morgen al de kortste dag is en zondag al kerst en ik ben daar nog helemaal niet aan toe.

Ate Vegter, 20 december 2022

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s