2765 Nieuw parkeren in Oud-Monnickendam

Wanneer ik in 2005 naar Monnickendam kom, wonen we eerst in de Markgouw, met de auto keurig voor de deur. In 2006 verhuizen we naar de Niesenoort in Oud-Monnickendam. Nu moet ik elke dag op zoek naar een plekje, net als in Amsterdam. Ik vind het vertrouwd en het geeft mij het gevoel dat Monnickendam dan weliswaar een kleine, maar echte stad is. En het lukt elke dag, zeker overdag is er geen enkel probleem. Ik heb de Volvo nog nooit onder de arm mee naar binnen genomen. Het verste weg dat ik ooit geparkeerd heb is vlak over de brug naar de Rozendaalstraat.

Nu gaan er stemmen op om het parkeren in de oude stad te verbeteren. Ik hoor geruchten over vergunningen voor bewoners en dagkaarten voor bezoekers, bezoekers die in de nieuwbouw hun heil zoeken voor een parkeerplek en allerlei andere enge, middelsteedse horrorverhalen. Het is een heilloze weg. Parkeermeters, dat zou wat zijn, maar daar durft niemand aan te beginnen. Nee, liever een vergunningensysteem voor 30 euro per maand waar onze ambtenaren zich mee bezighouden, want zo’n vergunning moet elk jaar verlengd, dat spreekt.

Kunnen we niet gewoon gaan parkeren waar het kan? Ik noem een paar voorbeelden. De Kerkstraat is om onbegrijpelijke redenen autovrij: brede voetgangersstroken en paaltjes belemmeren hier het parkeren. Er gaan geruchten dat linkse politici hier speciaal voor gestreden hebben om maar geen auto’s voor de deur te hebben. Ik weet het niet, maar als het waar is, is het een regelrechte schande. En als het niet zo is, waarom dan wel? Is dit dan de rode loper naar het centrum? Het Damrak of de Champs Élysées van Monnickendam? Hou toch op met die onzin! Doe liever normaal, dat past Monnickendammers veel beter. Maak er een fatsoenlijke parkeerstrook en klaar.

Verder kun je op het Noordeinde heel goed aan beide kanten parkeren. Nu gebeurt dat ook al clandestien, er is ruimte zat en het voordeel is dat het verkeer langzamer zal gaan rijden wat iedereen graag wil. Verder kunnen we op het Galgeriet direct een enorme tijdelijke parkeerplaats maken, zolang er nog niet gebouwd wordt. Het zijn maar een paar ideeën, die in twee weken gerealiseerd kunnen worden en er zijn vast nog meer mogelijkheden, voordat we het prachtige schapenweitje opofferen aan onze heilige koe.

Ate Vegter, 24 december 2022

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s