2767 Eerste kerstdag

Piep logeert bij RenK, maar zodra zij om half elf weer thuis is beginnen we aan de kadootjes onder de boom. Die zijn in de loop van de weken na Sinterklaas uitgegroeid tot een hele berg waarbij de boom triomfantelijk op de top staat. Vroeger deden we nooit aan kadootjes met kerst maar Piep heeft dat er sluipenderwijs in gefutseld en nu weten we niet beter. Wel fijn dat er bij kerstkadootjes geen gedichten horen.

Piep krijgt onder ander een etagère voor haar make-upspullen, een etui met kwasten, ik denk om buiten te schilderen, maar het blijkt ook om make-upkwasten te gaan, mooie sloffen en een bruisbal voor in bad. Lief krijgt macraméboeken, touw, een voederhuisje voor vogels en vlinderhuisjes. Over vogelhuisjes gesproken, zojuist is er in de tuin een op de grond gevallen. Lilly zit er met zijn neus bovenop. Nietsvermoedend raap ik het op om het weer terug te hangen en op dat moment voel ik een vogeltje langs mijn handen fladderen. Nu zit Lilly pal onder het vogelhuisje te wachten, maar hij kan er niet meer bij en bovendien laat het vogeltje zich voorlopig niet meer zien, maar dat terzijde.

Ik krijg van de kerstman een paar zwarte sloffen, mooie sneakers en boeken, onder andere Vertroostingen van Dirk de Wachter, die als psychiater jarenlang mensen geholpen en getroost heeft en nu zelf overvallen is door een agressieve kanker met een korte prognose. In Vertroostingen schrijft hij over het belang van de troost die hij nu zelf ervaart. Troost gaat niet over grote dingen maar over aanwezigheid, het kleine gebaar, een luisterend oor. Je begrijpt het wel, maar toch is het een boek wat ik iedereen zou willen aanraden te lezen, omdat hij het zo ontroerend mooi en eenvoudig formuleert.

De middag verloopt in regenachtige druilerigheid en ‘s avonds gaan we uit eten met Jean en Sandra. We hebben geboekt bij Kriti in Purmerend, een Grieks restaurant, waar het eten heerlijk is en een beetje veel. Het personeel is heel vriendelijk en grappig. We eten er om vijf uur en om acht uur staat bij hen de volgende ronde voor de deur. Alle respect voor mensen die zo hard werken en dan ook nog zo vriendelijk en attent zijn.

Ate Vegter, 26 december 2022

Advertentie

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s