2778 Driekoningen

Eindelijk is het dan Driekoningen. De feestdagen zijn voorbij. De wijzen zijn terug naar het oosten, waar ze later de profeet Mohammed zullen ontdekken en Jezus min of meer links laten liggen. Is Driekoningen dan de laatste der feestdagen? Zeker niet. Het kerkelijk jaar is nog maar net op gang gekomen. We beginnen met de Adventstijd, waarin de geboorte van Johannes en Jezus wordt aangekondigd. Over Johannes horen we pas veel later bij de doop van Jezus in de Jordaan, maar Jezus’ geboorte wordt uitgebreid gevierd met kerst. De Russen vieren zijn geboorte in het nieuwe jaar, maar dat lijkt mij niks. Wij combineren het liever met de voorchristelijke midwinterfeesten van licht en boom.

Na de kerst is er even pauze en dan vieren de katholieken carnaval om de vastentijd in te luiden en de protestanten hebben hun eigen 40-dagentijd, al weten maar weinig mensen dat. Dan komt Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus gekruisigd zou zijn en dan Pasen met de Opstanding. Vervolgens vieren we met Hemelvaart dat Jezus naar de hemel is opgevaren. De katholieken vieren ook nog Maria ten hemelopneming, maar daar geloven wij niks van.

Tenslotte vieren we Pinksteren, de uitstorting van de Heilige Geest, waarbij de apostelen in tongen spreken, dat wil zeggen dat ze alle talen spreken zodat ze gemakkelijk de wereld intrekken en het evangelie overal verstaanbaar kunnen verkondigen. Een zeer zinvol feest, waarvan het jammer is dat er zo weinig talenkennis is overgebleven.

Nog even dit: er zijn steeds twee vrije dagen met Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Dat is omdat vroeger veel mensen met deze dagen op familiebezoek gingen en toen heeft de kerk die tweede dag geregeld, zodat je de eerste dag naar de kerk kon en de tweede dag naar je familie. Je zou ook nog kunnen pleiten voor een feestdag ter gelegenheid van het Suikerfeest, maar dat moeten ze zelf maar regelen. Ik ben als ongelovig gereformeerd jongetje wel voor meer vrije dagen voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Bevrijdingsdag is er al op 5/5, dus heel graag de dag van de gelijkheid op 6/6 (onze trouwdag) en de dag van de broederschap zou ik de dag van de vriendelijkheid noemen op 7/7. En dan beginnen we in december gewoon weer opnieuw.

Ate Vegter, 6 januari 2023

Advertentie

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s