2792 Huis aan het Water is een fijne plek

Het voordeel van prostaatkanker is dat het een luie variant is van deze normaal gesproken agressieve ziekte. In 2012 werd bij mij prostaatkanker geconstateerd en ik ben er nog steeds. Ik ben geopereerd en bestraald, ik heb hormoonbehandelingen en radiotherapie gedaan en nu zit ik aan de chemo. Mijn haar viel een week na de eerste chemotherapie uit als een bos in de herfst, maar in de lente komt het weer terug – met krullen, zeggen ze.

Tien jaar geleden namen Matty Hakvoort en Karin Hoogeveen het initiatief voor het Huis aan het Water in Katwoude, een huis voor iedereen die met kanker te maken heeft. Voor mij was er opeens een tweede huis waar ik altijd terecht zou kunnen. Ik ben er de eerste jaren nauwelijks geweest. Ik durfde niet goed, want ik was bang dat ik daar patiënt zou zijn en daarmee bevestigen dat ik kanker heb, iets waar ik nog niet aan toe was.

Wel las ik een paar jaar geleden over een groepje voor kinderen van mensen met kanker, precies in de leeftijd van Piep. Ik dacht dat ze het net als ik niks zou vinden, maar las het haar toch voor. Ze vond het wel wat en we zijn er samen heen gegaan om haar aan te melden. Na een paar keer zei ze, papa, ik ben daar geen uitzondering. Ze verwarmde mijn hart, want ik wil ondanks alles ook geen uitzondering zijn.

Piep gaat nog steeds met veel plezier elke twee weken naar het Huis aan het Water en ik moet bekennen dat ik zelf sinds een paar maanden ook deelneem aan een groepje oude mannen met kanker. Het is verrassend hoe verschillend al die mannen zijn en hoe we elkaar vinden in het gesprek.

Het Huis aan het Water verdient ieders steun en nu de initiatiefnemers geridderd zijn, is het misschien tijd het Huis met een extra gift te belonen: NL07 RABO 0162 5129 53 ten name van Huis aan het Water. Je kunt ook vrijwilliger worden of even rondkijken op de website www.stichtinghuisaanhetwater.nl.

Ate Vegter, 19 januari 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s