2803 Poepen

Laatst maakt iemand wanneer ik uit de wc kom de opmerking dat ik wel twee of drie keer doortrek. Dat klopt, bevestig ik zijn opmerkzaamheid, daarmee het gesprek onmiddellijk beëindigend. Ik ga mijn handen wassen. Wattefuk, waar bemoeit die gast zich mee? Mijn poepen bevindt zich ongeveer op de middenstip van mijn comfort zone en daar heeft helemaal niemand ook maar iets mee te maken. Niemand!

Deze goede luisteraar heeft wel gelijk en het komt wel vaker voor dat ik een paar keer doortrek, omdat ik soms in etappes poep en je wil de laatste etappe ook wegspoelen. Ik weet niet of mensen het herkennen, maar je gaat naar de wc, je hebt je ding gedaan, staat op en fatsoeneert je kleren en op het moment dat je de deur uitgaat, voel je dat het nog niet helemaal klaar is. Je herhaalt de procedure. Ik heb het inderdaad wel eens een paar keer, maar dan ben ik er ook wel voor een tijdje vanaf.

Onlangs ontspint zich op de familie-app een klein gesprekje over de hoogte van het toilet, waarbij oudere mensen zoals wij vaak een voorkeur hebben voor een wat hogere bril, omdat dat wat gemakkelijker zit. De ironie is nu dat een lagere zit en een enigszins voorovergebogen houding juist de stoelgang bevordert, omdat dan de weg naar de uitgang toegankelijker is en je je dus gemakkelijk kunt ontlasten. Bij rechtop zitten wordt je geholpen door de zwaartekracht, dus wissel dat een beetje af. Er is nog veel meer over te zeggen, maar ik heb de indruk dat de interesse van mijn brussen in deze zaak beperkt is, dus ik laat het op de app maar zitten. Op welke hoogte dan ook.

Wie Maarten ’t Hart en Midas Dekker inzake gelezen heeft weet dat je poep alles te maken heeft met wat je eet en drinkt. Wie wil afvallen moet veel water drinken en zorgen dat zijn drollen precies de juiste kleur en viscositeit hebben. Niet te donker (bloed!) of te licht (bilirubine!) en stroperig als pindakaas. Het moet gewoon lekker en gemakkelijk gaan en dat heeft alles met je eten te maken: veel vezels, afwisselend en vooral niet te veel. Geen witbrood met ossenworst, wat ik zo lekker vind, maar volkorenbrood met 20+kaas, wat ik verafschuw. Eet smakelijk!

Ate Vegter, 30 januari 2023

rechts: uit Het Dovemansoren dieet van Maarten ’t Hart

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s