2822 Met de trein

Er is een grote bijeenkomst van alle managers en ik ben te laat. Ik heb nog gewerkt aan een stuk dat af moest en daarna ben ik mijn laptop kwijtgeraakt. Ik heb heel lang gezocht, maar steeds op plekken waar hij niet was en dan vind je hem niet. Ik sluip naar mijn collega, die een plekje voor mij heeft vrijgehouden, want ik zit in een team dat dat soort dingen doet. ‘We gaan straks met z’n allen naar Zwitserland,’ fluistert hij. ‘Naar Davos zeker,’ fluister ik terug. Hij knikt en dan luisteren we weer verder, dat de werkeloosheid in de jaren zestig zo laag was, rond de 1 à 2 procent, omdat er heel veel banen en baantjes waren die in de loop der jaren zijn verdwenen. Welke banen, denk ik dan, terwijl mijn hoofd nog steeds op zoek is naar mijn laptop. ‘Dat is een heel goede vraag, Ate,’ zegt spreker Wim, ‘dat zijn de mannetjes die in heel veel bedrijven rondliepen om allerlei klusjes te doen en het zijn ook de koffiejuffrouwen die ’s morgens en ’s middag koffie en thee kwamen brengen.’

Ik denk daar over na en tot mijn genoegen kan ik me nog herinneren dat toen ik in 2006 teammanager werd en wij op donderdagmorgen MT hadden er inderdaad een koffiejuffrouw langs kwam met heerlijke koffie in rinkelende porseleinen kopjes en dat die opeens verdwenen was en dat wij sindsdien onze koffie uit een automaat moesten halen. Het leek mij het begin van het einde, maar iedereen noemde het vooruitgang, hoewel de koffie niet te zuipen was.

’s Middags lopen we samen naar het station en de conducteur zwaait met zijn spiegelei naar de deur die ik moet nemen. Ik klauter naar binnen terwijl ik bedenk dat ik niet alleen geen laptop, maar ook geen bagage bij me heb. Ik loop door de luxueuze coupé met rode stoelen en zie de koffiedame van Railcatering wenken en wijzen naar een vrije stoel. Ik maak met haar een dansje in het gangpad en dan fluistert zij in mijn oor: ‘We worden allemaal ontslagen!’ Ik schrik wakker en het eerste wat ik tot mijn grote opluchting bedenk is dat mijn laptop gewoon beneden op mijn bureau in de werkkamer staat.

Ate Vegter, 17 februari 2023

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s