2823 Goud van de tijd

Wanneer ik de laptop openklap kijken de koplampen van de Volvo 240 GL mij trots en vrolijk aan. Hij is jarig en iedereen zal het weten. Veertig is-ie vandaag geworden. Op 18 februari 1983 nieuw aangeschaft door een Schot uit Edinburgh, wiens gegevens met naam en adres voorin het onderhoudsboekje staan en waarvan ik mij afvraag of hij nog leeft. 1983, dat is een eeuwigheid geleden. Ik werkte bij AFS op de Keizersgracht in Amsterdam en reed in een groene Citroën GS, die ik in diezelfde zomer in de Schiphol tunnel over zijn toeren jaagde en opblies. Ik was met Rudolf naar Carré geweest en ik zou hem nog wel even snel naar huis brengen in Rotterdam. Boem! De ANWB heeft ons uiteindelijk keurig thuisgebracht.

Zo heeft elke auto een verhaal. Mijn eerste auto deelde ik samen met Jaap. We gingen er mee op vakantie naar Frankrijk en Italië. Bij het olie bijvullen vergat Jaap de dop er weer op te doen, zodat even later de hele motor onder de olie zat. Gelukkig ontdekten we het voordat alles vastliep. En met de Peugeot 405 ging ik in de zomer van 1985 met mijn vader naar Groningen, waarbij we de familie in Sappemeer bezochten. Het was een mooie sentimental journey samen, met onderweg veel verhalen over vroeger. In oktober van dat jaar zou hij overlijden.

Toen ik Lief ontmoette reed ik in een prachtige Opel Vectra, maar na een tijdje kwam er onze eerste Volvo, want je autobezit moest volgens haar een statement zijn. Sindsdien zijn we de rollende Zweed trouw gebleven. Ik weet niet of je dat gevoel kent, dat je hartje even opspringt. Ik heb het soms bij een toevallige ontmoeting of zomaar wanneer ik iets bijzonders hoor of zie en ik heb het ook wanneer ik in de auto stap. Ieder keer opnieuw: hè, lekker! Wanneer Piep mij vraagt of ik haar van school wil ophalen, zeg ik altijd ja – nu begrijp je dat ik dat meer voor mijn eigen plezier doe dan voor haar.

Afijn, hij is nu veertig en dat gaan we vanmiddag tussen vier en zes vieren met een klein groepje intimi en dan is het daarna weer een gewone dag zoals er zoveel zijn gelukkig.

Ate Vegter, 18 februari 2023

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s