2826 Roald Dahl

Dik Ruim vijftig jaar geleden legde de gemeente Rotterdam op de kinderspeelplaats aan de Van Bijnkershoekweg, daar waar Wenda Kok woonde, die net als ik ook op 21 mei jarig was, waardoor we om de beurt op een krukje voor de klas mochten staan en er twee keer Lang zal ze/die leven werd gezongen, precies daar legde de gemeente Rotterdam begin jaren zestig rubber tegels onder de speeltoestellen. Ik kon het proces goed volgen want ik fietste er vier keer per dag langs op weg naar school en weer terug.

Het idee was dat de kinderen zich minder vaak en minder ernstig zouden bezeren. Dat is ook precies wat er gebeurde en de kinderen leerden dus minder goed voorzichtig om te gaan met gevaarlijke situaties. Vanuit deze in de loop van de tijd ontwikkelde wetenschap worden de rubber tegels nu op heel veel kinderspeelplaatsen weer weggehaald. Bij de Van Bijnkershoekweg liggen ze nog, maar ze lijken wel harder, het zijn in ieder geval andere dan de zwarte van vroeger.

In Noorwegen gaan ze nog een stap verder. Daar gaan ze met de kinderen naar het bos en laten ze ze vrij klimmen, zonder enige beveiliging of zekering, zodat de kinderen leren zelf hun risico’s in te schatten. Ik durf wel te zeggen dat de kids dat hartstikke leuk vinden en heel goed uitkijken om niet te vallen of zich op een andere manier te bezeren. Natuurlijk gaat het wel eens mis, net als in een beter beveiligde omgeving. Zo is het leven.

En zo is het ook met taal, we zeggen geen neger meer en steeds minder vaak zwarte en soms al mensen van kleur, waarbij het enkelvoud wel vreemd aan doet. De Amerikanen gingen over van negroes en blacks naar Afro-Americans. Aboriginals stijgen in politieke populariteit, blank wordt wit en roodhuiden worden de oorspronkelijke bevolking. De wereld zelf verandert niet, maar zo dealen we met ons ongemak. Of toch, natuurlijk verandert de wereld juist ook door ons taalgebruik.

De Engelse uitgever van Roald Dahl probeert iets vergelijkbaars, maar voor de nieuwe Dahls in de boekwinkel liggen is iedereen het er over eens dat hij de plank goed misslaat. Je morrelt niet met het originele werk van een kunstenaar. Moeten de witte rokende mannen verwijderd worden uit de bestuurskamer van de Leidse Universiteit? Staan er te weinig mensen van kleur op de Nachtwacht? Moet de Bijbel gezuiverd worden van alle verkrachtingen en moorden om ons te beschermen? Je komt dan niet veel verder dan het scheppingsverhaal, Genesis 4:8: ‘Toen zij nu in het veld waren, stond Kaïn tegen zijn broer Abel op en doodde hem.’ Ga nu snel naar de boekhandel en koop en lees alles van Roald Dahl. M’n liefje m’n duifje, je zult er geen spijt van krijgen. Over en sluiten.

Ate Vegter, 21 februari 2023

Advertentie

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s