2829 Museumkaart

Het bed is verschoond, het stofzuigen gedaan, de was draait, de krant is gelezen en de koffie is op. Het regent. ‘Zullen we ergens naartoe gaan?’ ‘Ja, laten we naar het Van Gogh gaan.’ We hebben echt zin in een culturele impuls op deze druilerige ochtend, maar we kunnen pas in mei naar Vincent. ‘Haarlem is leuk. Laten we daar gaan lunchen en dan een nieuwe museumkaart kopen, dan kunnen we naar het Teylers Museum.’ ‘Nee, dat lijkt me niks, dat is mij veel te technisch, echt iets voor jongens.’ ‘Wat heb je nog meer daar? Frans Hals, ja laten we die even in zijn nek gaan hijgen.’

En zo rijden we even later over de A5 naar Haarlem, langs het Spaarne naar de Grote Markt. Plotseling zie ik de Sint Bavo en ik weet dat ik die vroeger een keer bezocht heb, honderd jaar geleden met een uitwisselingsweekend van de jeugdvereniging. En al die tijd heeft hij hier staan wachten op mijn volgende bezoekje. We gaan lunchen bij LauToo, een gezellig restaurantje met zicht op de waterige Grote Markt. Lief neemt een broodje opgetuigde avocado en ik een dikke boterham met pittige kip, glaasje chardonnay erbij voor de gezelligheid.

Daarna lopen we naar het Frans Hals. De kassa is kapot dus we kunnen geen entree betalen, maar we mogen wel naar binnen. Er is een tentoonstelling van zes video-installaties over het nachtleven, The Rhythm of the Night. Ik heb niks met video-installaties, want dan ga je naar een museum, terwijl je net zo goed televisie had kunnen blijven kijken, maar goed. Het is een hoop herrie en veel bewegend beeld. Rineke Dijkstra laat tegen een witte achtergrond zien hoe individuele jongeren dansen en we zien een reportage over Silver Platter,  een nachtclub van Spaanstalige lhbti-ers in Los Angeles. Klaar.

Bij de nu weer werkende kassa regelen we een nieuwe museumkaart en dan gaan we winkelen. Lief koopt een paar leuke roze oorhangers en na lang aarzelen een paar gouden gympen, die haar mooi staan en ook lekker zitten. Er zijn veel schoenenwinkels in de Haarlemse Grote Houtstraat: Sacha, Skechers, Footlocker, Van Haren, Shuz, Nelson, Taft, Sneakers, Perry Sport en dan heb ik ze nog niet allemaal genoemd. Met vooral bij Skechers veel schoenen in leuke kleuren, maar helaas niet in mijn maat.

Ate Vegter, 24 februari 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s