2839 De Saxen Weimar Kazerne

Zondag gaan we op bezoek bij Anne en Guy in Arnhem. Dat is mooi, want dan kunnen we van te voren even langs de Saxen Weimar Kazerne, waar ik in dienst gezeten heb. Het kazerneterrein is nu al weer jaren geleden omgebouwd tot woonwijk en je rijdt zo via de poort van het hoofdgebouw naar binnen. We parkeren op de appelplaats, recht voor het gebouw van de Koningscompagnie. Kijk, daar zat kapitein Van Vels en daarnaast zat ik. Ik was administrateur en regelde de wedde en de rekesten en dat soort dingen. Ik deed precies hetzelfde als de infanteristen, maar dan op papier, net wat voor mij.

Ik was hier gelegerd van maart 1976 tot maart 1977. Daarvoor was ik een half jaar opgeleid in Ossendrecht en Middelburg. 1976 was het jaar van die warme zomer en die grote brand op de Posbank. De vrijwilligers moesten zich melden bij ons op de kazerne en zo was de bestrijding van de brand een van de hoogtepunten van het jaar. En het was het jaar van de val van Prins Bernhard. Hij mocht na de Lockheed-affaire zijn uniform niet meer dragen en moest in burger naar Prinsjesdag. De luitenant ging nog speciaal naar Soestdijk om koningin en prins een hart onder de riem te steken. Wij liepen als Garde Grenadiers ook mee op die Prinsjesdag waar eindeloos voor geoefend werd. Zelf ging ik die dag mee om foto’s te maken.

Zo komen alle herinneringen gemakkelijk los, ook aan de dagen dat we onder bewaking het geld voor de wedde ophaalden in Schaarsbergen en vervolgens met de administratie op slot eindeloos zaten te tellen om het geld te verdelen over de loonzakjes. Na een paar maanden heb ik voor iedereen collectief een girorekening aangevraagd. Dat maakte het werk een stuk makkelijker, maar ik had er ook wel spijt van want dat geld tellen was een leuke actie. De samenwerking met de kapitein was altijd top. We konden heel goed met elkaar opschieten en ik vond het werk van een administrateur van een compagnie van 140 man erg leuk om te doen.

Twee keer ben ik op oefening in Duitsland geweest, Vogelsang en Sennelager. Daar was ik verantwoordelijk voor de in- en verkoop van de belastingvrije drank. Ook gingen we op oefening op zondag altijd samen met de gelovige militairen naar de kerk. Ach ja, het was een mooie tijd. Nu zijn alle kazernegebouwen omgebouwd tot woningen en op het exercitieterrein en daarachter, waar vroeger de tanks en de YP’s stonden, staan nu ook mooie, nieuwe huizen. Bij Anne en Guy was het heel vertrouwd en gezellig. We hebben heerlijk geluncht en een mooie wandeling door de stad gemaakt. Arnhem is een leuke stad om te wonen en te bezoeken.

Ate Vegter, 6 maart 2023

Advertentie

7 Comments

  1. In Arnhem ben ik geboren.
    In Breda werd ik afgekeurd voor de Militaire Dienst.

    De kazerne en/of woonwijk kan ik niet plaatsen.

    Maar nog in mijn poepluiers verhuisde wij uit Arnhem.

    Leuk blog

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  2. Even met Google door de wijk gelopen. Die ziet er prachtig uit, ruim en groen. Lijkt me een plezier om daar te wonen. Ik kreeg mijn oproep in 1969 (melden in Bergen op Zoom), maar ik zat toen een beetje in mijn hippietijd en heb dienst geweigerd. Dat werd nog toegekend ook, zonder dat ik vervangende dienst hoefde te doen want ze zagen me liever niet komen. Staatsgevaarlijk, vermoed ik 🙂

    Geliked door 2 people

      1. Afgaande op die mannen met regenjassen en gleufhoeden in ons straatje zou dat best wel eens kunnen 🙂

        Geliked door 2 people

  3. Ik heb na genoeg in de zelfde periode (mei 76 tot juli 77) bij de SteenCie gezeten!
    Ook meegeholpene brand te blussen! Allemaal heel herkenbaar wat je schrijft!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s