2842 Het lelijkste plekje van Monnickendam

We proberen allemaal Monnickendam zo mooi mogelijk te houden. Dat is niet zo moeilijk. Niet te veel zonnepanelen op het dak, niet te veel auto’s in de straat en voor wie er kijk op heeft een beetje mooie auto’s. Een grote tijdelijke parkeerplaats op het Galgeriet en vooral niet parkeren in de Kerkstraat, want stel je voor.

En dan nu dit. De rokerij van Lange Ben is gesloopt en uiteindelijk zullen hier vijf nieuwe woningen gebouwd worden. Wonen in de oude stad, wie wil dat niet? Er is grote behoefte aan huizen in de oude stad, maar het duurt nog even voordat de bouw van start gaat. Niemand weet waarom, maar nieuwbouw moet altijd even wachten van de gemeente, anders gaat het te snel, weten we van het project Nieuw Monnickendam

Maar dan kunnen we ondertussen wel wat leuks doen met dat pleintje, want eigenlijk is het nu een pleintje. Je ziet dat niet, want er staat allemaal onkruid, maar het is gewoon een fraai pleintje midden in de oude stad. Ja, het is een terras annex horecaplein, een loungeterras met een containerbar, een mooi pleintje ter ere van Lange Ben, de laatste actieve roker in Monnickendam, waar de mensen gezellig een biertje kunnen drinken en een sigaretje roken.

Dat klinkt allemaal mooi en aardig maar de werkelijkheid is onthutsend. Want wat klinkt als een goed plan voor een gezellig pleintje wordt vormgegeven door lelijke betonplaten en een paar containers. Zo klein als het is, is het een kale vlakte geworden die zelfs op het oude Galgeriet nog zou misstaan. Als je het naargeestige beeld ziet dan weet je dat het hier altijd waait. Waarom moet het zo lelijk? Waarom beton? Waarom geen mooie straatsteentjes zoals je die overal in oud-Monnickendam ziet? Ik begrijp dat dit goedkoper is, maar kan de gemeente dit niet in een dag of wat herstellen en maken zoals het moet? Ja, ook al is het een tijdelijke situatie, we hoeven dan toch niet te kiezen voor de lelijkste variant? Wie wil hier op de tocht gaan zitten? Het is een schande dat het zo mag.

Ate Vegter, 9 maart 2023

Advertentie

2 Comments

  1. Ik denk dat het een stuk leuker zal zijn als het straks aangekleed is. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat de gemeente dit gaat betalen, maar misschien vergis ik me.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s