2850 Het volk spreekt met een nieuwe stem

Het leven is vurrukkulluk als je je burgerplicht vervuld hebt. Nu de linkse wolk een zetel is opgetrokken en de zon van boer en burger in beweging is gekomen en naar grote hoogte gestegen, is het tijd voor de kiezer om er even van te genieten en tot rust te komen. Laten we de nieuwe statenleden de kans geven om te onderhandelen en dan maar zien wat er van komt als eind mei de Eerste Kamer wordt gekozen.

BBB had wel gerekend op een grote winst en zich daar ook op voorbereid met mooie cursussen met als thema: wees jezelf, wees eerlijk, niet arrogant, geen spatsies, doe normaal, koop een trekker, kortom een intensieve cursus ‘Hoe word ik Caroline van der Plas’. Als je politieke ambities hebt en je kunt je vinden in haar idealen dan is het nu de tijd om in te stappen. Kun je nog meestemmen voor de Senaat.

Opmerkelijk en fijnzinnig vond ik ook wel de opmerking van onze politieke geograaf dat het CDA behalve aan de BBB ook veel zetels heeft verloren aan het kerkhof. Het is immers een sterk vergrijzende partij. Mooi dat de harde werkelijkheid van alledag ook een rol speelt in de politiek, die toch altijd wat verder van ons af ligt. In het katholieke Brabant heeft daarnaast de ontkerkelijking ook toegeslagen, wat echt niet meer goed gaat komen – of kwaad.

Verder weet Marijnissen het na vijf verliezingen nog altijd zo te draaien dat ze niet hoeft af te treden. Nu meldt ze vol trots dat de coalitie een flinke douw heeft gekregen, waarbij ze zich de winst van BBB bijna toe-eigent, ondanks dat ze de grootse partij van haar vader totaal verkwanseld heeft.

Voor de PvdA en GroenLinks heb ik nog wel een tip: ga als de sodemieter fuseren tot één partij, want de Tweede Kamerverkiezingen komen eraan voordat je het weet. Zodra jullie één partij zijn ga ik ook weer op je stemmen.

Goed. Het leven is vurrukkulluk nu de strijd gestreden is, ook al heb je misschien verloren en zit je nu nog wat te simmen. Juist dan is het goed om Remco Campert te gaan lezen en begin dan vooral bij die eerste roman. Ik weet zeker dat je dan van vrolijkheid ook zijn andere boeken gaat lezen.

Ate Vegter, 17 maart 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s