2036 Ate’s Boekenpanel

Meestal schrijf ik wel een stukje per boek, maar er is zoveel om over te schrijven, dat de boeken een beetje achterop zijn geraakt. Daarom nu een kleine rigoreuze inhaalmanoeuvre.

Ik las De Kolibrie van Sandro Veronese. Ik hou wel van die Italianen zoals Ammaniti en Ferrante en Veronese past mooi in dat rijtje: vlot geschreven, een heerlijk verhaal met een mooie ontknoping en ik mag wel verklappen dat hoofdpersoon Marco Carrera niet alleen de kolibrie wordt genoemd omdat hij zo klein is, maar ook omdat hij met zijn tachtig vleugelslagen per minuut zo wendbaar is. Dat heeft hij in dit verhaal ook wel nodig.

Dan las ik Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, een prachtige geschreven, onthutsend verhaal van de jeugd en haar bedreigingen, geschreven in een lange monoloog vanuit de dader, dat maakt het nog aangrijpender. Ik kon het niet in een keer uitlezen.

Een heerlijk boek is Het geheime dagboek van Adrian Mole 13¾ jaar, nu in de sublieme vertaling van Sylvia Witteman. Ik kocht het eerst voor mijzelf, maar gaf het toen in een ingeving met kerst aan Piep die het nu elke dag met de dagen meeleest.

Sapiens van Yuval Noah Harari is een wereldwijde bestseller die ik al een tijdje heb klaarliggen, maar ik ben er nog niet aan toegekomen. Ik vond het boek in de buitenbieb en heb het gelijk mee naar binnen genomen. Het is alleen al heerlijk om door te bladeren en ik ga er straks echt van genieten. Eindelijk iemand die weet hoe het allemaal zit.

Pieter Waterdrinkers De rat van Amsterdam wil ik ook nog lezen, maar dat is wel een dikke pil. Is er iemand die het met plezier gelezen heeft en die het mij kan aanbevelen? Dan durf ik er wel aan te beginnen.

Door de uitzending van de tv-serie I.M. had ik I.M. van Connie Palmen ook weer uit de kast gepakt en stukken herlezen, maar ik werd ook getriggerd om meer van Ischa Meijer te lezen en nu heb ik eindelijk zijn Brief aan mijn Moeder (1974!) gelezen, een hartverscheurend open boek, waarin hij, de lezer niet ontziend, zijn moeder schrijft over de woelige onder- en bovengrondse roerselen van hun gezin, met de zwijgzaamheid als meest bindende element. Tering, wat een hartverscheurend boek, ja ook dit boek grijpt je bij je strot, maar omdat het Ischa is, is het toch ook heerlijk om te lezen.

Welnu, pak je laptop en ga naar je favoriete boekwinkel, in mijn geval https://libris.nl/nimoboek/winkels/ en bestel een boek. Doe het nu nog. Fijne dag! Blijf lezen!

Ate Vegter, 16 januari 2021

Lieve Tante Els:
www.atevegter.wordpress.com/36

.

5 Comments

  1. En nu een melding gekregen dat het niet meer leverbaar is, wel bij het grote bedrijf met de dikke blauwe man. Het daar te kopen voel ik niet zoveel voor. Is het een boek dat je, eenmaal gelezen niet weg doet, Ate?

    Geliked door 1 persoon

  2. Bedankt voor de tip, ik ga nu gelijk mijn boekhandel (Donner in Rotterdam) steunen met de brief aan zijn moeder van Ischa Meyer. Net met Hans (van Meggelen) de laatste aflevering bekeken. Ik denk dat ik zijn boek nu helemaal kan waarderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s