164 Koffie

We hebben een nieuw koffiezetapparaat gekocht. Dat is geen  wereldnieuws, maar wel belangrijk voor het leven van alledag. Het geeft kleur aan ons opstaan en onze avondwake. Het is oranje. Een prachtige kleur, die al ruimschoots vertegenwoordigd is in onze keuken en nu nog een extra zetje in de rug krijgt van de nieuwe Moccamaster. Die naam zegt je misschien niets maar het is een historische machine. Een apparaat met een lange geschiedenis. Jarenlang was dit het apparaat dat je bij Douwe Egberts kon kopen, met inlevering van tienduizenden punten.

Het is nog steeds leverbaar via de Blokker, maar alleen in het antraciet. Wij konden kiezen uit zwart, rood, geel, oranje, roze, blauw, turquoise, groen, wit en vijf tinten grijs. Geen vijftig, maar toch. Het is uiteindelijk oranje geworden omdat we dat een een vrolijke en passende kleur vinden. We hebben wel een beetje een geschiedenis met koffiezetapparaten. We hadden ooit een gewoon anoniem merkloos toestel wat jarenlang zonder poespas dienst heeft gedaan en toen moesten opeens een paar jaar geleden zo nodig een heel duur apparaat van Bodum hebben. Dat stond prachtig en zette ook lekkere koffie maar was wel na ruim een jaar kapot. Het aan/uitknopje werkte niet meer. Een kofffiezetapparaat dat je niet kunt aanzetten heeft gelijk veel minder charme. Net buiten de garantie natuurlijk, maar ik heb toch maar even gebeld om het tot op de Bodum uit te zoeken, wat helaas niets opleverde. Amper vriendelijk en zo meegaand als het glas van de koffiekan.

Een eenvoudige vervanger volgde, simpel als de Hema zelve. Ik was er vast van overtuigd dat een koffiezetapparaat van de Hema voordelig, maar toch ook heel goed zou zijn, net als de andere dagelijkse dingen die wij daar betrekken. Hij was wel oké, maar dan ook niet meer dan dat. En hij schonk belazerd. Op zekere dag was ik daar klaar mee, met dat geknoei en gingen we op zoek naar een mooie stijlvolle machine die onze keuken weer eer zou aandoen en zo zijn we op de Moccamaster gekomen. Zoek maar even op intranet, hij is echt prachtig. Dinsdag werd hij bezorgd en nu denk je misschien dat we er al ruimschoots kennis mee gesmaakt hebben, maar helaas. Hij was beschadigd. Ja, dat heb je dan met die dure jongens, die zijn zomaar voor je het weet gekwetst. Er was een schilfertje van de warmhoudplaat af. Op zich niet erg maar bij een nieuwe wil je dat echt niet. Ik heb gebeld met Floortje van Moccamaster en zij beloofde mij een nieuwe als ik deze terug zou sturen.

Zo gezegd zo gedaan en vandaag kregen we in dezelfde doos een hele nieuwe machine. En voor de tweede keer kon ik genieten van het uitpakken en in elkaar zetten, wat ik bij iets nieuws altijd een feest vind, zolang ik de gebruiksaanwijzing niet nodig heb, wat hier niet het geval was. Hij is prachtig – en onbeschadigd. Ik hou wel mijn hart vast, want als een relatie zo begint, dan belooft dat in principe weinig goeds, maar we beloven allebei om ons beste kopje voor te zetten en dan zal het allemaal meevallen. Vandaag de eerste koffie gezet en geproefd en hij was precies goed op temperatuur en heerlijk van smaak. Ik ben heel blij dat we niet gekozen hebben voor die Italiaanse blaaskakerij maar weer gewoon koffie zetten met de hand.

Ate Vegter, 4 december 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s