752 De Amerikaanse Prinses

Allene Tew groeit eind negentiende eeuw op in de Amerikaanse bossen ten zuiden van het Eriemeer. In het gevolg van James Prendergast werkt haar vader als smid. Ze stichten een eenvoudige nederzetting en leven van de houtkap. Hun dorp groeit in de loop van de tijd uit tot Jamestown en de welvaart neemt toe voor iedereen.

Het is de tijd van de Gilded Age, waarin iedereen alleen maar rijker wordt. Allene wordt volwassen en trouwt en trouwt en trouwt, tot vijf keer aan toe. Het is een bewogen leven vol durf en wanhoop, maar ook vol geluk en verdriet. Ze verliest man na man en ook haar drie kinderen sterven jong, twee zelfs in hetzelfde jaar, 1918, aan de Spaanse Griep en een vliegtuigongeluk. Toch weet Allene steeds weer opnieuw moed te vinden en geld. Iedere keer vernieuwt zij haar man en haar leven. Ze verandert op 54-jarige leeftijd zelfs haar geboortedatum, zodat ze opnieuw vijftig is. Toen kon dat nog. Ze sterft in 1955 als een van de rijkste vrouwen ter wereld, die behalve veel rampspoed ook veel geluk en welvaart heeft gekend. De enorme hoeveelheid huizen die ze koopt en de enorme feesten die ze geeft, ze gaan je voorstellingsvermogen gemakkelijk te boven. Door haar vierde echtgenoot, prins Henry Reuss, krijgt ze ook recht op de titel prinses, wat haar nog royalere toegang geeft tot de groten der aarde. Door deze Henry leert ze ook een zekere Armgard kennen, met haar charmante zoon Bernilo. Wanneer alles in de geschiedenis een reden heeft, dan kun je zeggen dat het haar rol is deze Bernilo, die wij goed kennen onder zijn latere naam Bernhard, te koppelen aan de vrijgezelle prinses der Nederlanden. Ze zal haar leven lang een goede vriendin blijven van het latere koningspaar en de verarmde Duitse prins zal in latere jaren niet vergeten wie het geluk en het geld en de vrijheid en de roem in zijn leven heeft gebracht: het is de Amerikaanse Prinses.
Annejet van der Zijl heeft er een prachtig boek over geschreven, waarin je niet alleen over de beschreven levens leest maar ook over de gloriejaren van het jonge Amerika en de ingrijpende gevolgen van crisis en oorlog. Een heerlijk boek.

Ate Vegter, 2 augustus 2017

http://www.atevegter.wordpress.com

 

Plaats een reactie