909 Januari, februari, maart

Het is donker, mistig en zacht terwijl ik naar huis rijdt. De weerman heeft ons rustig januariweer beloofd, maar het is veel te warm voor januari, het is akelig zacht voor de tijd van het jaar. Rustig januariweer, dat is weer waarbij je lekker op het ijs staat, vind ik. De zon staat naast je aan de hemel, maar het is toch koud.

Je hebt net een rondje Gouwzee geschaatst en je warmt je handen aan de heerlijke erwtensoep die je lief net voor je gehaald heeft, of die je net zelf hebt gehaald, want dat kan ook, maar in ieder geval is het koud, dát is rustig januariweer. Op de radio wordt gesproken over de komende Elfstedentocht. Die zal er wel niet komen, maar er wordt over gepraat en daar gaat het om. De vraag rijst wel of elk weer in januari januariweer is. Als het bijvoorbeeld heel erg hard regent en stormt, zoals onlangs nog, kun je dan zeggen dat er maartse buien vallen in januari? Ik zou het niet zeggen. Ben wel blij natuurlijk dat het afgelopen is met al die buien en dat het water in de haven en op de camping weer gezakt is. Wat de weerman misschien beter had kunnen zeggen is dat het rustig en zacht is. Iedereen begrijpt wel dat het over het weer gaat en dat het januari is.

Dat het nu 2018 is, is voor mij nog even wat lastiger. Ik zet gisteren gedachteloos 11 januari 2017 onder mijn stukje. Schrik wanneer ik het merk en realiseer mij dat ik alles tot nu toe nog in 2017 heb gedateerd. Daar heb ik dus elf dagen voor nodig, om een beetje bij de tijd te zijn. Ik loop gewoon elf dagen achter. Ik merk het op mijn werk al iets eerder. Sla documenten op onder 20170108 en zo, dat moet ook 18 zijn natuurlijk en thuis gaat dat dan kennelijk nog iets langer door. Zal het ooit nog weer goed komen? Ik moet er echt even naar kijken, want later kun je het nooit meer terugvinden of begrijpen. In ieder geval is januari meer nieuw dan rustig vind ik. Zo’n jaar begint toch met een maand van niks gelukkig. In de kortste maand februari heb je al gelijk Valentijnsdag en in maart is het al weer Internationale Vrouwendag en lente.

Januari is gewoon het begin. Dat is waar het nu even om gaat en laten we het daar maar op houden, dan went het misschien ook wat gemakkelijker. Het lijkt mij überhaupt wel een jaar om met wat nieuwe dingen te beginnen. Ik kom daar nog op terug, maar je zult het zelf ook wel merken. Wat dat betreft is de geest uit de fles. Dat heb je ervan als je niet kunt schaatsen, dan gaan de mensen toch iets nieuws verzinnen. Let maar op.

Ate Vegter,12 januari 2018 in een keer goed
www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s