1084 Jan Haring Race Weekend

Het is nu nog rustig in de haven van Monnickendam, maar dat gaat de komende dagen wel veranderen. Het applaus van het klapstoelenconcert is nog maar amper verklonken, of het Jan Haring Race Weekend staat al weer voor de deur. Geen viswedstrijd zoals ik vroeger dacht, maar toch ook weer wel. Maar eerste dingen eerst. Wie was die Jan eigenlijk?

Jan Haring was een van die gasten die onder leiding van Cornelis Dirkszoon vocht tegen de Spanjaarden. In 1573 was dat, dus het is wel even geleden, maar misschien weet je opa het nog. Hij werd uiteindelijk door die Spanjolen uit de mast geschoten en stierf als een held in de golven. Het is dan ook wel verbazend dat wij in Monnickendam geen Jan Haringstraat hebben, maar gelukkig hebben wij iets veel beters. Het Jan Haring Race Weekend.

Het is het komende weekend feest van vrijdag tot en met zondag met natuurlijk de platbodem zeilwedstrijden. Heb je nog zo’n ouwe schuit, ik zeg het wel wat oneerbiedig, kom dan maar op en doe mee. Je kunt je zeilmanskunst laten zien en er is eeuwige roem mee te verdienen.

Verder zijn er de palingrookwedstrijden. Vorig jaar met 119 deelnemers, een record dat we graag willen verbeteren voor het Guinness Book of Records en voor de gezelligheid. Ja, er mag gerookt worden dit weekend en kom gerust een aaltje proeven.

Dan is er ook iets nieuws te beleven en dat is op vrijdagmiddag de rommelmarkt op het Zuideinde, Gooische Kaai en Groote Noord. Ook dat is leuk. Koop en verkoop van oude meuk.

Verder staat de horeca op scherp en klaar om een biertje voor je te tappen. Kom dus gerust naar Monnickendam dit weekend. Het wordt vast leuk en je mag blijven slapen zeiden wij vroeger dan, maar dat laatste kan ik niet garanderen. En ben je al in Monnickendam, kom dan naar de Haven, want daar gaat het gebeuren.

Ate Vegter, 5 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s