1106 Hittegolf in Waterland

Langzaam kruipen de temperaturen omhoog tot een nieuw record. Mijn werkplek is nog wel de beste plek om te zijn dezer dagen. Alle zonwering omlaag en de luchtbehandeling doet zijn werk. Ik hoor er weinig klachten over. Dat is mooi en ik besluit in de middag een ijsje te kopen voor de collega’s. Dat had ik beter niet kunnen doen. Ik smelt voordat het ijs besteld is en dan moet ik nog terug.

Even later ga ik naar huis. Onderweg valt het nog wel mee. Met alle ramen open is het goed te doen. In een Volvo past ook meer wind natuurlijk. Thuis is het niet te harden. Ik heb tussen de middag nog een mooi verhaal gehoord over de genietingen van een huiselijke airco, maar omdat we dinsdag naar Vietnam gaan wint mijn krenterigheid en besluit ik het idee te laten varen.

Het is te warm om niets te doen en even later sta ik in de zon de plantjes voor het huis te verversen, want die hebben het ook zwaar. Liters slootwater voeg ik toe aan de zo geplaagde aarde en wat ijdele hoop. Voor vertrouwen is het veel te warm.

Dan komen de eerste berichten binnen over noodweer in Rotterdam en met gevoel voor drama zoek ik de beelden van in de wind verwaaiende de mensen die na de zon nu de regen moeten trotseren zoals ook het omgekeerde spreekwoord zegt. Er is een serieuze boom op een auto gevallen en er is een slachtoffer te betreuren, wat het zo echt maakt dat de beelden erbij verbleken.

Toch ga ik even later in de tuin klaar zitten voor de regen. Eerst alles rainproof en waterklaar maken: tafel opruimen, kussens naar binnen, parasol omlaag en dan is er nog één stoel met kussen over, waar ik mijn billen neerzet in afwachting van de regen. Eerst komt er nog een vliegtuig, maar dan echt een wolk en even later valt de eerste druppel, die mij net mist.

Het is niet te vergelijken met het echte weer in Rotterdam en een schamel buitje voor dit prachtige gebied dat zich zo trots Waterland noemt, maar toch. Het is na al die dagen wel een belevenis. Dan is het alweer voorbij en maken we ons op voor de klamme nacht. Op advies van de buurman leg ik een paar flesen water in de vriezer die straks de ventilator kunnen ondersteunen bij het voortblazen van koude lucht. En dan moet de warmste dag nog komen. Een heerlijke zomer, zeg nou zelf.

Ate Vegter, 27 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

http://www.hoejetypt.nl/letter/Copyright tekenTekening: Kamagurka

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s