1393 De weg naar de hemel

Ik heb de vlizotrap gerepareerd. Er was een veer losgeschoten en een van de scharnieren zat helemaal los en scheef. Je raadt het al: ik heb de veer weer vastgezet en alle schroeven aangedraaid, zodat hij nu weer open en dicht kan zonder vervaarlijke geluiden te maken. Die krakende piepgeluiden waren al een waarschuwing, maar helaas, nooit opgepikt.

De vlizotrap verbindt de eerste verdieping met de zolder. We hebben hem er destijds zelf ingezet. Er was daarvoor alleen een luik met een los laddertje. Je begrijpt niet hoe primitief mensen kunnen leven. Zo’n vlizotrap heeft een bijzondere constructie en twee stadia van zijn, hij is er wel en hij is er niet. Ik mag dat wel.

In totaal heeft ons huis vier verdiepingen. Niet iedereen ziet dat gelijk, maar we hebben een kleine ondergrondse kruipruimte, waar ome Simon tijdens de verbouwing een schat vond: een Johma-saladedoos met daarin 95 gulden, wat sierraden en portemonnees en een sigarendoosje met girobetaalkaarten op naam van mevrouw H., een van de vorige eigenaren. Als er nog wettige erfgenamen zijn, hoor ik dat graag.

Dan de begane grond, de eerste verdieping en de zolder. De term verdieping komt uit de scheepvaart. Daarom heet het geen verhoging. In Amerika beginnen ze al bij de begane grond te tellen, maar daar slaan ze de dertiende verdieping over, dus vanaf veertien loopt het weer gelijk, o nee, dan wordt het verschil juist groter, nou ja, wat doet het er toe.

Maar er is meer. Ons huis staat voor de kosmos. Die kleine kruipruimte is de onderwereld. Iedereen heeft een stukje onderwereld in zich. De begane grond is de aarde waarop wij leven, op de eerste verdieping zijn we in de wolken en de zolder staat voor de hemel, open voor iedereen. Daarom is het zo fijn dat de trap gerepareerd is en de weg naar de hemel weer vrijgemaakt is en open. Soms, want meestal is hij dicht.

Ate Vegter, 26 april 2018

The Golden Earrings:
www.atevegter.wordpress.com/193

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s