1743 Meneer Zoutewelle

De doelstelling van alle leerlingen op de Petraschool, waar ik mijn dagen sleet, was bij meneer Zoutewelle in de klas terechtkomen. Hij stond voor de zesde en dat was het laatste jaar en dat had je het maar gehad. Vóór die tijd moest je hem vermijden want hij was ook het hoofd der school en hield niet van gebbetjes. De huidige scholen kennen sowieso meer gezelligheid en tafeltjes in leuke groepjes en een juf die aan de ene kant zit met het digibord aan de andere kant, zodat je niet eens meer achterin kúnt zitten, maar in mijn tijd kenden we op school maar één woord: discipline.

Dat begon al bij het begin. Wij speelden voor schooltijd op het schoolplein en dan blies even voor half negen Zoutewelle op zijn fluitje. Iedereen moest dan per klas twee aan twee in de rij gaan staan. Dan blies hij nog een keer en liepen de klassen achter elkaar hand in hand naar binnen.

Ik kwam altijd op het laatste moment op school omdat ik een gruwelijke hekel heb aan spelen en wachten, ik heb nu nog een hekel aan pauzes en recepties, dus ik miste het eerste fluitsignaal wel eens en dan waren de gevolgen niet van de lucht en moest ik in zijn kamertje wachten tot iedereen binnen was. Ik kwam dan te laat in de klas terwijl ik feitelijk helemaal niet te laat was.

Onze school was gebouwd in een H. In de poten zaten de lokalen en het streepje was de gang. Op de begane grond zat rechts na de ingang het lokaal van meneer Zoutewelle, het magazijn en zijn kamertje. Het was beter als je daar je hele schoolleven niet kwam, wat in mijn geval jammerlijk mislukte.

Afijn, het was een strenge, maar ook aardige man, een typisch hoofd der school uit die tijd, toen die nog enige status en een fatsoenlijk salaris had. Kom daar nu eens om. Ik zat in zijn klas niet helemaal achterin, maar wel bij het raam, want evengoed voor genoeg afleiding zorgde. Ik kende alle mensen die op het belendende grasveld hun hond uitlieten en ik wist ook precies wanneer de gemeente het gras kwam maaien. Zo’n lagere-schooltijd is echt wel een leerzame tijd.

Helaas leerde ik mijn werk onvoldoende zoals Zoutewelle op mijn rapport schreef en zou ik op de ULO héél hard moeten aanpakken, ander bleef ik het eerste jaar zitten. Ik heb zijn woorden meer dan waargemaakt. Jaren later deed meneer Zoutewelle nog op dubieuze wijze zijn eigen naam eer aan door te verdrinken in de Dode Zee.

 

De Rotterdammer, 13 juni 1961:

1743

9 Comments

  1. Dus dat je blijft drijven in de Dode Zee is leuk, maar dat je op je rug ligt is heel belangrijk!
    Leuke herinneringen… (Afgezien vd slotzin dan).

    Geliked door 1 persoon

    1. Je blijft drijven, maar het is heel vreemd en moeilijk om je evenwicht te bewaren, weet ik uit eigen ervaring. Je kukelt zo om, maar verdrinken lijkt mij nog wel lastig🏊‍♂️🏊‍♂️🏊‍♂️

      Like

  2. Dag Ate,
    De Petraschool is juni vorig jaar, precies 60 jaar na het slaan van de eerste paal dus, gesloopt.
    Toen ik stond te kijken hoe de sloopkogel zijn werk deed gingen mijn gedachten terug naar die eerste spannende dag van schooljaar ‘65-‘66, toen ik met knikkende knietjes mijn plaatsje zocht in het lokaal van de ‘grote’ school.
    Ik was die dag zwaar onder de indruk van de strenge, kale man die ons, na de middagpauze, middels enkele krachtige blazen op zijnfluit en driftige armgebaren, in rijen per klas dirigeerde,
    ‘hoofd der school’ W.J. Zoutewelle dus.

    Wie weet hebben wij zelfs tegelijkertijd op het schoolplein rondgelopen

    MVG,

    Peter van Diest
    Schiebroek

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Peter,
      Daar had ik graag bij willen zijn, maar ik was bij de opening in 1962. Ik zat er op school van 1961 ™ 1965 dus we hebben elkaar net gemist Eerst op de Donkersingel en later op de Teldersweg. Wat jammer dat de school nu weg is. Het was destijds een heel modern gebouw met fraaie uitklapramen.
      mhg ate vegter

      Like

      1. Hallo Ate en Peter,
        Dank voor jullie verhaal en commentaar. Ik heb ook kort op de Petraschool gezeten (klas 1 en een beetje klas 2). Ik denk in 1965 en 1966 (toen was ik tenslotte 6 en 7 jaar). Dus misschien hebben Peter en ik wel in dezelfde klas gezeten? In klas 1 hadden we volgens mijn moeder les van juf de Gruiter.
        Ik heb er verder geen herinneringen aan en ook geen foto’s. Ik zou het leuk vinden om daar een foto van te hebben. Ik ben namelijk net begonnen met mijn levensverhaal voor het nageslacht te noteren.
        Ik hoor graag van jullie!

        groet
        Hans van der Wagt

        Geliked door 1 persoon

      2. Hoi hans, dank voor je leuke reactie. Op schoolbank.nl staan een paar foto’s van de Petraschool uit die tijd. Ik heb juf de gruiter niet gekend. Blijf lezen!

        Like

  3. Dag Hans,
    Sorry voor de late reactie maar mijn oog valt er nu pas op.
    Wij hebben, gezien wij even oud zijn, inderdaad tegelijkertijd in klas 1 van het schooljaar ‘65-‘66 gezeten. Maar niet in dezelfde klas. Er waren dat schooljaar op de Petraschool namelijk 2 eerste klassen. Een klas waar juffrouw de Gruiter de lerares was en waartoe jij dus behoorde, en een parallel 1e klas waar ik in zat en waar juffrouw Meijer De scepter zwaaide. Ook bijzonder hoe het geheugen bij een ieder zo kan verschillen. Waar ik het idee heb dat het pas gisteren was dat ik klas 1 binnenstapte en mij de sfeer, hoe het rook, hoe ik de juffrouw een hand gaf enz. tot in detail kan herinneren, is dat bij jou geheel vervaagd. Weet je nog dat juffrouw de Gruiter van Indische afkomst was? Nog even een tip voor het samenstellen van je levensverhaal: er bestaat een Facebookpagina ‘Oldies Schiebroek’ hier zijn veel verhalen en foto’s te vinden van en door (oud) Schiebroekenaren. Je kan hier o.a. veel (klasse)foto’s vinden uit de Schiebroekse 60-er jaren.

    Groet,

    Peter van Diest

    Like

Plaats een reactie