1872 Zwarte Piet mag niet

Een paar dagen geleden heb ik een foto van Piep uit 2012 op Facebook gezet. Het is een leuke foto, al zeg ik het zelf. Ze is op bezoek bij Sinterklaas in het Weeshuis van Monnickendam en ze zit op schoot bij Zwarte Piet. Het is de dag dat Facebook belooft foto’s van Zwarte Piet van Facebook te verwijderen, zeker wanneer hij kinderen op schoot heeft. Dat mag niet meer, want dat is racistisch.

Je moet dat tegen mij niet zeggen. Wanneer je van mij iets gedaan wil krijgen moet je het me verbieden. Je mag het gras niet maaien of de vaatwasser uitruimen… het is gebeurd voor je het weet. Zo ook met deze prachtige foto, die nog steeds niet is verwijderd. O ja, iemand moet aangifte doen. Nu ken ik genoeg mensen die zich zouden kunnen ergeren aan deze foto, maar niemand heeft een melding gedaan. Ach ja, denken ze misschien, hij heeft altijd van die dingen. Of misschien zijn ze heel verstandig en willen ze de boel niet op de spits drijven.

We hebben allemaal goede en minder goede herinneringen aan dat stel uit Spanje. In het jaar dat Sinterklaas mij een step geeft krijg ik van Zwarte Piet een zakje zout voor al mijn ondeugden. Tgenoeg och realiseren we ons dat de kleur van Zwarte Piet momenteel onder zware druk staat. Dat is niet leuk, maar het is waar. Wij willen niemand kwetsen of beledigen, laat staan discrimineren, dat is nooit de bedoeling geweest van dit aloude kinderfeest.

Laten we niet de stellingen optrekken en elkaar bestrijden, maar elkaar opzoeken en er in gesprek samen uitkomen. Kijk, die roetveegpiet is een aardig idee maar hoe komt-ie aan roetvegen op Pakjesboot 12? Dat kun je geen kind uitleggen. Ze zouden dan vanaf de intocht tot 5 december meer en meer beroet moeten worden. Allemaal onzin natuurlijk. Misschien kunnen we de pieten schminken in alle kleuren van de regenboog, die is populair tegenwoordig. Of gewoon alle pieten wit geschminkt. Dat lost alles op, zegt mijn broer.

Ate Vegter, 15 augustus 2020

www.atevegter.wordpress.com

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s