1942 Anderhalvemetersamenleving

Nou, daar zitten we dan, midden in de anderhalvemetersamenleving. Heb je het woord al aan je spellingscontrole toegevoegd? Doe maar wel, want we zijn er nog niet vanaf. Ik kan mij nog goed herinneren dat Rutte er voor het eerst over begon, over het nieuwe normaal van de anderhalvemetersamenleving. Ik weet nog dat ik dacht, nou zeg, voor die paar weken hoef je niet met zo’n duur woord aan te komen. En zo lag het denk ik voor heel veel mensen.

We dachten allemaal dat het een kwestie van weken was voor dat deze griepgolf voorbij zou zijn en haalden onze schouders op bij al die overdreven alarmerende nieuwsberichten uit China, maar dat duurde niet lang. Met de komst van de intelligente lockdown kreeg het virus ook ons land in zijn greep. En niet voor het eerst. Van mijn zus leerde ik dat er al een lange geschiedenis is van epidemieën die in Nederland hebben huisgehouden met de pest, de Spaanse griep en tuberculose als twijfelachtige koplopers. En steeds hebben mensen de kracht van virussen en bacteriën onderschat totdat de eerste doden vielen.

Bill Bryson is daar heel helder over in zijn boek A short history of nearly everything, waarin hij stelt dat hoe hoger een soort ontwikkeld is hoe korter zijn bestaan op aarde zal duren en om het maar te verduidelijken, wanneer de mens zal zijn uitgestorven, zullen de bacteriën nog vrolijk rondhuppelen. Nou ja, dat vrolijk rondhuppelen verzin ik zelf, maar bacteriën zullen er nog zijn lang nadat wij uitgestorven zijn. Dat is misschien een ontmoedigende gedachte en het leidt misschien ook nergens toe om je met een zo verre toekomst bezig te houden, maar het maakt mij wel wat meer bescheiden en voorzichtig, twee karaktereigenschappen die toch wel wat meer aandacht zouden mogen krijgen, maar dat terzijde.

Doe maar rustig aan. Leef niet voortdurend in verzet. Geef de strijd op en berust in het onvermijdelijke. Hou je aan de basisregels, misschien kom je er dan enigszins ongeschonden doorheen. Wees mild en vriendelijk voor iedereen. Dat staat dan weer niet in de bijbel voor ongelovigen van Bill Bryson, maar dat lijkt mij wel mooi, dat we allemaal wat milder worden en wat vriendelijker. Fijne dag, geniet van de herfst.

Ate Vegter, 21 oktober 2020

www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s