2744 Sterveling

Fokke Obbema is schrijver en journalist voor de Volkskrant. Enkele jaren geleden kreeg hij een hartstilstand, waar hij wonderwel van genas. Net op tijd gereanimeerd, denk ik, net als mijn jongste broer, ongeveer even lang geleden. Fokke herstelde goed, maar was ook geraakt door wat hem overkomen was. Hij ging interviews maken over het leven, met als grote vraag: Wat is de zin van het leven? Daar kun je wel wat op zeggen. In zijn boek De zin van het leven heeft hij alle interviews gebundeld. Mooie gesprekken over de essentie van ons bestaan met onder andere A.L. Snijders, Kim Putters, Bregje Hofstede, Vincent Icke, Christien Brinkgreve en Ivan Wolffers om er maar een paar te noemen. ‘De beste interviewserie van het jaar’ stickert Matthijs van Nieuwkerk op het omslag.

Maar nu is Obbema met een nieuwe serie begonnen. Elke vrijdag in de Volkrant met als thema Sterveling. Gesprekken over de dood. En al snel blijkt dat er over de dood net zoveel te zeggen is als over het leven. Vorige week een prachtig interview met Gea Arentsen, die als verpleegkundige een levenslange roeping volgde om mensen bij hun levenseinde te begeleiden. Ze ontdekte dat veel mensen boos sterven en dat het er om gaat echt rust te vinden. Het is vooral belangrijk om te vergeven, of in ieder geval je uit te spreken, ook als het om verschrikkelijke zaken gaat.

Dat is mooi. Ik heb zelf 14 jaar een dag per week in een verzorgingscentrum gewerkt als coördinator vrijwilligerswerk en je houdt het niet voor mogelijk hoeveel ouderen van tachtig, negentig nog de hele dag op hun ouders zitten te foeteren. Rond dat soort kwesties met jezelf af voor je de pijp uit gaat.

Vrijdag een prachtig interview met de Belgische psychiater Dirk de Wachter, die onlangs als een kaakslag de diagnose darmkanker kreeg. Pak die Volkskrant van vrijdag er nog maar even bij. Het is een mooi stuk om terug te lezen. Dirk: ‘Ik zie de zin van het leven nog altijd in de eindigheid ervan, in de visie van Heidegger: zum Tode leben. Doordat we sterven, moeten we iets betekenen.’ Prachtig.

Ate Vegter, 4 december 2022

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s