2745 Sinterklaas

Ik zit hier in de werkkamer te tikken en het is roetkoud. Vroeger hadden we hier altijd de verwarming aan en als ik dan iets moest doen was het ook in de winter gewoon lekker warm. Maar nu hebben we hier de verwarming uit en laat ik als ik een stukje tik even de Dyson loeien. Vreemd genoeg is het dan heel snel warm en ook gauw te warm. Is elektrische blaasverwarming effectiever dan radiatoren met water? Ik heb geen idee, maar de crisis beïnvloedt ons gedrag.

Het is wel eerder zo koud geweest op Sinterklaas. Ik herinner mij nog een Sinterklaasavond begin jaren zestig, wij woonden net in Rotterdam, dat het ook erg koud was. Het had gesneeuwd en het mistte. Wij woonden aan de Schiebroeksesingel en aan de overkant van de ringvaart lag de Ringdijk voor het doorgaande verkeer naar Schiebroek.

Omdat het die avond zo erg mistte reed het verkeer tergend langzaam. De automobilisten konden geen hand voor ogen zien. Mijn jongste broertje en ik hadden de situatie al snel in de smiezen en we wilden graag helpen. We klosten het witte bruggetje over en gingen zo’n beetje half op de weg staan. We wezen de chauffeurs waar ze moesten afslaan naar de Melanchtonweg en als ze rechtdoor moesten dan draaiden we met onze armen dat ze wel een beetje tempo moesten maken. Wij hadden net iets beter overzicht dan die gasten in de auto.

Na een paar auto’s kwam er opeens een wagen langs met Sinterklaas: chauffeur achter het stuur, Sint ernaast en twee pieten op de achterbank. Het zag er goed uit, maar even later kwam er weer een auto met de Sint. De heilige Nicolaas zonder mijter op achter het stuur en naast hem een roetzwarte piet, want alles was toen nog normaal. Zo zijn we aan het begin van die avond wel zeven Sinterklazen tegengekomen, waaruit ik de conclusie trek dat hij wel echt moet bestaan anders kun je jezelf toch niet zo eindeloos vermenigvuldigen in aanwezigheid van jonge kinderen.

Ate Vegter, 5 december 2022

Advertentie

3 Comments

  1. Ik denk dat elektrische blaasverwarming meer energie (en kosten) vergt dan een radiator net water. (Japan scoort net tegen Croatia). Een radiator is wel veel langzamer, dus voor een quick warm-up kun je beter hete lucht blazen.
    Ik herinner me op de Ringdijk te staan in dichte mist – mooi verhaal Ate.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s