2812 Present zijn is een cadeautje

Met al dit zonnige lenteweer begin ik al snel te denken aan de zomer. We hebben de winter bijna gehad en dat is in de herfst van ons leven toch elk jaar een hele prestatie. Wanneer je ouder wordt kan het goed zijn dat je de tel kwijt raakt van de jaren die achter de rug liggen. Belangrijker is te weten hoeveel jaren je nog voor de boeg hebt. Een paar nog? Misschien nog een heel decennium? Haal je de honderd? Het zal voor iedereen anders zijn.

Is het eigenlijk wel belangrijk om te weten hoeveel tijd je nog hebt? Ik zei het zo maar voor de gein, maar misschien is het wel beter om je er helemaal niet mee bezig te houden en te leven in het moment. Aanwezig zijn in het hier en nu, aan deze tafel, met dit kopje koffie en dat halve stukje appeltaart. Niet tobben over gisteren en je al helemaal geen zorgen maken over morgen.

Mindfulness heet dat tegenwoordig en je kunt bijna overal wel een training doen om het te leren. Maar heb je eigenlijk wel de training van iemand anders nodig om mindful te leven? Kun je ook zonder andermans bemoeienis hier en nu besluiten vanaf vandaag in het moment te leven? Kun je vanaf vandaag elke dag een half uurtje mediteren? Waarom is het zo moeilijk ergens mee te beginnen? En waarom is het voor de mensen die het al jaren doen in godsnaam zo moeilijk om er mee te stoppen? Doen we ondanks alle aandacht voor een bewust leven toch niet het liefste wat we gisteren deden?

Ik weet het niet maar als ik om mij heen kijk en zeker als ik naar mijzelf kijk, dan heb ik wel die indruk. Ik zeg tegen Lief, als we nu in plaats van elke week naar de kringloop te gaan elke week een museum bezoeken, zouden we dan niet een heel ander leven krijgen? Meer cultureel geïnspireerd en minder materialistisch? Ik weet wel dat het niet zo is, maar ik twijfel toch. Ik besluit de hoop maar op te geven en gewoon hopeloos verder te leven alsof er niets aan de hand is, maar Lief zegt dat we het toch gaan doen, eerst naar het museum en dan naar de kringloop.

 

Ate Vegter, 8 februari 2023

 

Advertentie

3 Comments

  1. Persoonlijk krijg ik het gevoel dat ‘mindfulness’ voor veel mensen een mooie bron van inkomsten is geworden. Zelf moet ik daar niets van hebben, maar ik gun het anderen van harte.
    Carpe diem is veeleer mijn motto. Elke dag opnieuw leven en de wereld om je heen beleven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s