2818 Met Een T. Rotterdam Onderdoor

55 jaar geleden werd de eerste metrolijn van Rotterdam geopend. Het was een heuglijke gebeurtenis waar iedereen bij wilde zijn. Ook Prinses Beatrix en prins Claus, die normaal alleen in Amsterdam en Den Haag kwamen, hadden nu de kans om er samen een leuk dagje Rotterdam van te maken. Voor het eerst met de metro werd in de jaren daarna een uitje voor menige Rotterdammer. De stad had lang genoeg als een gehavende wond open gelegen. Van Centraal Station tot aan de Leuvenhaven leken het Weena en de  Coolsingel jarenlang een kanaal, waar de metrobakken als het ware ingevaren werden. De techniek om metrostelsels te boren in natte grond was er nog niet.

Een paar jaar later zat ik op de pedagogische academie en moest ik hospiteren op de van Haeringenschool aan het Afrikaanderplein in Rotterdam-zuid. Zo ging ik wekelijks met de metro heen en weer om te genieten van de prachtige verhalen van meester De Feijter en zelf ook mijn lesje bij te dragen aan de ontwikkeling deze kids. Het was een mooie tijd waarin je de modernisering van de stad elke dag kon proeven. Waar je ook was, altijd hoorde je heigeluiden op de achtergrond van het leven.

Jaren later kreeg de metro een nog betere bestemming en werd station Beurs, waar het prinselijk paar zo schattig een eerste stukje had meegereden maar wat voor de Rotterdammers de verbinding was tussen de Hema en de Bijenkorf, verder uitgegraven, met veel winkels verrijkt en omgedoopt tot de Koopgoot. Daar ging het uiteindelijk om. Kopen, kopen, kopen en daarna  weer Met Een Teringgang Rotterdam Onderdoor. Dat was de Rotterdamse metro, waar je trots op was.

Hoe anders was dat in Amsterdam, waar de aanleg van de metro in de Nieuwmarktbuurt leidde tot jarenlang verzet en ernstige rellen tussen krakers en politie. Nog maar een paar jaar geleden deden ze in Amsterdam waar het in Rotterdam mee begon, de opening van de Noord-Zuidlijn, die gemakkelijk doorgetrokken kan worden tot aan Monnickendam. Het tracé van de oude tramlijn ligt er nog.

Ate Vegter, 13 februari 2023

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s