139 Sinterklaas

Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen. Gelukkig maar, nu kan ik eindelijk over de Goede Man schrijven. Sinterklaas is een heel bijzonder feest met een lange aanloop. Vroeger begon die aanloop met de intocht en nu is daar door Dieuwertje nog een week bijgekomen. Sinterklaas wordt overal en ook op verschillende tijden gevierd. Er is geen feest dat je zo vaak viert als Sinterklaas: thuis op pakjesavond 5 december en daarvoor (nooit daarna!) op school, op je werk, op de buurtvereniging, in het bejaardenhuis etc. Het land wemelt drie weken lang van de Sinterklaas. Nooit meervoud gebruiken. Op zes december is de uittocht en dan is het direct afgelopen. Een feest met een lange aanloop en een korte afloop.

De meeste feesten hebben een vergelijkbare structuur, maar veel compacter: voorpret, het feest zelf en de kater, kijk maar naar bijvoorbeeld glazen halen, wijnroute, kater of kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag of oudejaarsavond, nieuwjaarsdag, driekoningen of goede vrijdag, eerste paasdag en tweede paasdag en natuurlijk Hemelvaart en de beide pinksterdagen. Steeds is er een trits: een aanloop, een hoogtepunt en een kater. Die tweede kerst-, paas- en pinksterdag is overigens ingesteld omdat veel mensen met kerst, pasen en pinksteren (aanvankelijk dus één dag) op familiebezoek gingen en niet in de kerk kwamen. Toen heeft de kerk de tweede dag ingesteld zodat men de eerste dag naar de kerk kon en de tweede dag op familiebezoek.

Sinterklaas neemt dus dus een hele periode voor zijn rekening, waarin ook nog een uitgesmeerde trits is te herkennen: intocht, pakjesavond en uittocht en dan tussendoor je schoen zetten om de boel aan de gang te houden. 6 december is nu zijn verjaardag, maar was oorspronkelijk zijn sterfdag in het jaar 342. Zoals we weten was hij de bisschop van Myra in Turkije, die door zuidelijk Spanje zwierf en zich daar in het bijzonder het lot van kinderen aantrok. Hij kreeg steeds meer volgelingen en die aanhangers waren de Moren, die daar woonden en die waren zoals je weet zwart – Moriaantje zwart als roet – wandelen zonder hoed etc. Die Moren waren Marokkanen en die deden van alles eromheen, muziek maken, clownsacts, zaklopen, kiezen trekken, minstreels die gedichten voorlazen en allerlei andere zaken om de boel op te vrolijken, denk maar aan onze vroegere jaarmarkten. Eigenlijk gaat het dus om een Turk en een heleboel Marokkanen, die per boot naar Nederland komen. Hoe de bisschop ooit op het idee is gekomen om de boot naar Nederland te nemen weet niemand, maar wel is het glashelder dat de zwarte kleur van Piet niet van de schoorsteen komt, ten eerste omdat iedereen weet dat dat niet echt gebeurt maar een verdichtsel is en ten tweede, als het wel zo zou zijn, hoe kan het dan dat ze al zwart zijn terwijl ze nog op de boot zitten? Hebben ze zich het hele jaar niet gewassen of zo! Dat is echt onzin.

Bovendien, het verhaal is in de geschiedenis geaard, gegrondvest, verankerd en dat kun je niet zomaar veranderen. Je gaat ook niet zeggen dat het in deze tijd maar beter is dat Jezus vijf mannelijke en vijf vrouwelijke discipelen heeft, aangevuld met een paar LGTB’s omdat dat meer in onze kraam te pas komt. Want dat is niet het verhaal. Dat zo’n verhaal of figuur zich in de loop van vele jaren wel heel anders kan manifesteren zie je aan de verschillen tussen onze Sint en de Kerstman, Santa Claus, die dezelfde Turk uit Myra als oorsprong hebben. Voor alle kinderen heel veel plezier en alle ouders heel veel sterkte in de komende weken.

Ate Vegter, 9 november 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s